UDARNA VEST VEST KOJU SMO ČEKALI! Prvi put POSLE 4 MESECA kovid bolnice počele da se prazne : VIŠE PACIJENATA PUŠTENO NEGO ŠTO JE PRIMLJENO

Posle skoro četiri meseca četvrti talas korone u Srbiji pokazao je prve znake slabljenja. Naime, nakon sada već dalekog 20. jula, juče je po prvi put više pacijenata otpušteno nego primljeno u kovid bolnice đirom zemlje. Epidemiolozi to ocenjuju kao efekat kovid propusnica, povećane vakcinacije i prirodnog spuštanja krive.

Napokon, optimistične vesti. U nedelji u kojoj je sve ukazivalo da ćemo nakon negativnog rekorda u broju zaraženih prestići, nažalost, i broj umrlih u danu, stigla je informacija koja budi nadu.

Ako smo već danima svedoci da broj zaraženih postepeno opada iz dana u dana pa je sada ispod 5.000 nismo baš očekivali da će broj hospitalizovanih se toliko spustiti da sada ima više otpusta nego prijema u kovid bolnicama.

Trenutno je 6.614 hospitalizovanih u Srbiji što je daleko ispod negativnog rekorda od 9.731 pacijenta koliko ih je bilo u bolnicama 27. decembra prošle godine. Svakako vest koja obećava da je pik četvrtog talasa iza nas i da se trenutno epidemiološka kriva spušta.

Dokle će spustiti zavisi opet od nas. Od stepena vakcinacije koja je nakon dugog perioda stagnacije konačno počela da uzima maha, ali i od poštovanja protivepidemioloških mera.

Šta je to uticalo na to da kovid bolnice počnu da se prazne – pitanje je od čijeg odgovora će nam zavisiti borba i sa sledećim talasima pandemije. Ako nas je ova pandemija nečemu naučila to je da nema opuštanja jer vrlo lako može doći do novog talasa zaražavanja.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare