POTPUNI HAOS NA GRANICI Migranti nasilno srušili ogradu i ušli u Poljsku

Neki migranti su odvedeni u Belorusiju, dok su drugi uspeli da pobegnu. Na beloruskoj strani su stotine migranata, prenosi agencija Hina.

Kako se navodi, velike grupe migranata su navodno uspele da probiju ogradu na granici između Belorusije i Poljske.

Desetine ljudi uspele su da sruše ogradu u blizini sela Krinki i Bjelovježa i pređu granicu, javila je poljska agencija PAP pozivajući se na lokalnu radio stanicu Bjalistok.

Stanica citira portparol graničnih snaga koja je rekla da su u oba slučaja nasilno srušene ograde na granici.

– Neki migranti su odvedeni u Belorusiju, dok su drugi uspeli da pobegnu – rekla je ona.

Na beloruskoj strani su stotine migranata.

Poljska odbija da primi migrante na svoju teritoriju, pa je poslednjih nedelja poslala stotine pripadnika svojih snaga na granicu i podigla bodljikavu žicu, u nastojanju da spreči svaki pokušaj migranata da se probiju.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko zatražio je u utorak da se migrantima dozvoli ulazak u Poljsku. U intervjuu je rekao da većina njih želi da se da ide dalje, odnosno u Nemačku.

Evropska unija optužila je Minsk da pomaže migrantima da stignu do spoljnih granica Unije u Poljskoj, Litvaniji i Letoniji u znak odmazde za sankcije Zapada uvedene Belorusiji zbog političke represije sopstvene opozicije.

Lukašenko, koji je nazvan „poslednjim diktatorom Evrope“, negirao je da je namerno dovodio ljude iz kriznih zemalja kao što su Sirija, Avganistan, Libija i Irak, a zatim ih prebacio na granicu sa EU.

Evropska unija trenutno planira da uvede nove sankcije protiv Belorusije, koje bi se posebno odnosile na državnu avio-kompaniju Belavia zbog navodnog prevoza migranata u Belorusiju.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare