DOKTOR KON O DELTA PLUS SOJU: Nemamo vremena, potrebna je što obimnija vakcinacija! Korona će trajati i tokom sledeće godine

Epidemiolog Predrag Kon rekao je u intervjuu za Kurir da delta plus soj još nije zvanično registrovan u Srbiji, ali da je vrlo verovatno da je među nama, ali nije pokazao svoj potencijal.

– Katastrofa u Hrvatskoj i čitavoj Evropi pripisuje se delta plus soju, iako nema dokaza, kao i ulasku u sezonu. Mi ne možemo biti izvan čitavog sveta. Trenutno u katastrofalnoj situaciji ipak imamo očekujući pad. Ali nemamo vremena jer će nam sasvim izvesno stići i delta plus ili se ispoljiti ako je već ovde. Restriktivne mere se ne prihvataju, a ja ne prihvatam da ne mogu da se uvedu jer je važno da se spusti aktivnost virusa. I treba što obimnija vakcinacija, kao primarna prevencija.

Na pitanje da li to znači da ćemo imati više od 10.000 zaraženih dnevno iliti milion za četiri meseca, epidemiolog kaže da je to teško predvideti.

– Jako je teško predvideti, ali sasvim sigurno opće virus cirkulisati. Da li će to biti milion ili nešto manje, ne mogu da tvrdim, jer je već dosta osoba bilo zaraženo i steklo neki imunitet, a i ipak smo izvakcinisali značajan procenat stanovništva. I zbog toga samo dve nedelje unapred može da se relativno pouzdano procenjuje. Mislim da ćemo imati neki efekat kovid propusnica od 20 časova, iako ne važe 24 sata, ali i zbog kratkotrajnog raspusta.

Smete li da prognozirate kada će kraj korone?

– Trajaće i tokom sledeće godine, a šta će biti posle toga i kada će da popusti – ne znam. Virus je opstao na planeti i teško da ćemo da se oslobodimo. Moramo da se vakcinišemo, ko to ne razume, stavlja u opasnost čitavo narodno zdravlje. Jedini način da se nastavi imunizacija je uporno i neprekidno pričati o vakcinaciji.


UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare