OVO SU NOVA PRAVILA ZA KOVID PROPUSNICE: Važiće od ponedeljka, a evo gde će još biti potrebne osim u UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA

Krizni štab za borbu protiv korona virusa na današnjoj sednici doneo je odluku o novim pravilima za kovid propusnice, a takođe produžen je i jesenji raspust za đake.

Naime, usvojeno je da će kovid propusnice od ponedeljka 8. novembra, u svim ugostiteljskim objektima, kladionicama, kockarnicama i slot klubovima važiti od 20 časova.

Kako je pojasnila ministarka Darija Kisić Tepavčević ispred Kriznog štaba, propusnice će važiti od 20 sati pa nadalje, odnosno do otvaranja objekta u jutarnjim satima.

– Ugostiteljski objektiv moći će da rade 24 sata ukoliko gosti imaju kovid propusnice – objasnila je ministarka.

U daljem uputstvu će se još detaljno opisati kako će se tačno primenjivati nove mere, navela je Kisić Tepavčević.

Kako je ministarka navela, ova odluka je doneta jer je primećemo da kovid propusnice daju efekta na povećanje vakcinacije prvom dozom, a skraćenje radnog vremena objekata je doneto zbog toga jer se zbog ograničenja kasnije žurke nastavljaju u kućnim uslovima. Da se to ne bi dešavalo, tačnije da bi se što više sprečilo širenje virusa, Krizni štab doneo je ovakvu odluku.

Prof. dr Branislav Tiodorović, član kriznog štaba kaže za Kurir da je sednica bila vrlo burna.

– Sednica kriznog štaba bila je s velikom diskusijom, raspravom, sagledavanjem i analizom postojećeg stanja i onoga što je moguće postići. Medicinski deo kriznog šta ba tražio je mnogo više od onoga što je usvojeno, tako da smo mi još od juna, od kada tražimo kovid propusnice nezadovoljni. Ali, kovid propusnice ne mogu da budu uvedene 24 sata jer je predočeno da država nema uslova za sprovođenje nadzora, kontrole i oštrog kažnjavana. A da se računa da će od 20 časove moći da se sprovede kontrola i kažnjavanje – rekao je za Kurir prof. Tiodorović i dodaje:

Osnovni cilj uvođenja propusnica bio je povećanje obuhvata vakcinacije, što smo i delimično postigli uvođenjem propusnica u ugostiteljske objekte od 22 sata. A očekuje se da će najnovija mera, da one važe od ponedeljka, od 20 sati, pa i u kockarnicama, povećati obuhvat vakcinacije.

On navodi da se nije ni raspravljalo o zatvaranju ugostiteljskih objekata.

Prof. Tiodorović kaže i da je produžen, kak je i očekivano, jesenji rasput i da traje devet dana.

– Pozitivan rezultat toga može biti postignut jedino ako roditelji i učenici shvate ovu odluku kao doprinos sprovođenju preventivnih mera kojima će se smanjiti kontakti. Molim roditelje i učenike da to ozbiljno shvate, a ne da trče u tržne centre i kafiće – rekao je za Kurir dr Tiodovorić.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare