ALARMANTNO! UPOZORENJE METEOROLOGA: Preti izlivanje reka u Srbiji, opasnost od bujica u Beogradu

Kiša koja od sinoć neprestano pada u Srbiji, prema najavama meteorologa neće prestati ni do kraja dana.

Velike količine padavina prete da izazovu i izlivanje reka.

Na području Beograda u toku prepodnevnih sati očekuju se obilne padavine oko 30 mm za 12 sati, u pojedinim delovima grada i više.

U severnim, zapadnim, jugozapadnim i centralnim krajevima očekuju se obilne padavine od 30 do 50 mm za 24 sata, a u oblasti centralnog i južnog Banata, Beograda, jugozapadne i zapadne Srbije lokalno i više.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je hidrološko upozorenje.

Na slivovima Jadra, Ljuboviđe, Drine, Lima, Kolubare, Uba, Tamnave i Ljiga sa pritokama vodostaji će biti u umerenom i većem porastu od 05. do 07. novembra sa mogućnošću približavanja upozoravajućim nivoima i pojavom lokalnih izlivanja na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova, kao i na području Srema, Beograda i Banata.

Kako je objasnio meteorolog Đorđe Đurić osim veoma tople vazdušne mase, snažno južno visinsko strujanje donosi do i preko našeg područja i veoma velike količine čestice peska iz Sahare, pa se u predelima sa kišom očekuje kiša sa česticama pustinjskog peska iz Sahare, što će najviše biti vidljivo na vozilima.

Reč je o potpunoj prirodnoj pojavi, koja se javlja pri aktuelnoj sinoptičkoj situaciji i nema mesti panaci kada pada obojena ili prljva kiša, a da li će biti crvena ili žuta zavisi i iz kog područja Sahare stižu čestice peska.

U subotu u svim predelima svežije, ponegde sa kišom i uz temperaturu od 10 do 16°C.

U nedelju suvo i toplije, a novi uticaj ciklona sa centralnog Mediterana doneće i nove padavine već početkom sledeće sedmice.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za prvu dekadu novembra od 11 do 15°C, ona će u čevrtak i u petak u delovima Srbije biti viša i za 10 stepeni od proseka, ali će već u petak na severu i zapadu, a u subotu i u ostalim predelima Srbije usled osetnijeg pada, da se tempetrature vrate na prosečne vrednosti za ovo doba godine.

UDARNA VEST.rs (Republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare