ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA Kovid propusnice od 20 sati u ugostiteljskim objektima

Krizni štab za borbu sa korona virusom završio je zasedanje u zgradi Vlade Srbije, prvo otkako su u Srbiji uvedene kovid propusnice za boravak u ugostiteljskim objektima posle 22 časa.

– Epidemiološka situacija je u ovom trenutku prilično nepovoljna. Poslednjih nedelja beležimo pad učestalosti obolevanja, međutim brojke su i dalje izuzetno velike, ono što je jako bitno je da između 50 i 60 naših sugrađana izgubi bitku sa ovom bolesti – rekla je Darija Kisić Tepavčević u svom obraćanju medija.

Kisić Tepavčević je napomenula da je vakcinacija ključna i apelovala na mlade da se vakcinišu.

– Ponovo moramo da kažemo „vakcinacija, vakcinacija i vakcinacija“. U ovom momentu je 56 odsto građana vakcinisano, ali u uzrastu od 18 do 40 godina tek svaki četvrti je vakcinisan, i ja bi apelovala na sve mlade ljude koji misle da im virus ne može ništa da svako mora da da svoj doprinos borbi – rekla je ministarka Kisić Tepavčević.

– Ovaj virus ne može da opstane van našeg organizma, a samo u organizmu osobe koja je osetljiva on se umnožava. Svako od nas treba da stvori branu za dalje širenje infekcije – navela je Kisić Tepavčević.

Ona kaže da je uvođenje kovid propusnica na onim mestima gde se okupljaju mlađe osobe imala značajnog efekta na povećanje broja vakcinisanih.

– Videli smo da kovid propusnice imale značajnog efekta na učestalost vakcinacije u skladu sa tim rešili od 20 časova, svi ugostiteljski objekti moći će da radi 24 sata.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obaveštava da je Кrizni štab na današnjoj sednici doneo odluku da jesenji raspust za učenike osnovnih i srednjih škola počne u ponedeljak, 8. novembra i da traje do petka, 12. novembra.

Tim za škole apeluje na primenu i drugih mera ograničavanja okupljanja i strogo poštovanje svih drugih propisanih mera prevencije i suzbijanja kovid-19 kako bi odluka o produženju jesenjeg raspusta dala efekat na smanjenje obolevanja od kovid-19 u školskom uzrastu i opštoj populaciji, saopšteno je iz Ministarstva.

Prvi radni dan za učenike, kako se dodaje, biće ponedeljak, 15. novembar 2021. godine.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je ranije danas da je resorno ministarstvo spremno da, u okviru opštih mera u borbi protiv pandemije, produži jesenji mini raspust na devet dana.

„Mi uvek slušamo stav struke i epidemiolozi kod nas kucaju na otvorena vrata“, rekao je Ružić.

Ukoliko bi raspust bio produžen, trajao bi od subote 6. novembra, do nedelje 14. novembra.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon ocenio je da bi više efekta imalo kada bi istovremeno sa odlukom o raspustu, bilo usvojeno i važenje kovid propusnica 24 sata, kao i zatvaranje na deset dana.

„Mi na tome insistiramo, jer će jedino tako moći da se vidi ozbiljan pad broja novozaraženih“, poručio je Kon uoči sednice.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare