OBRAĆANJE PREDSEDNIKA SRBIJE U GLAZGOVU: Buduće generacije ne treba da ponavljaju greške predaka, citirao i Šekspira

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u Glazgovu od 31. oktobra do 2. novembra 2021. godine gde učestvuje na Samitu lidera o klimatskim promenama – COP26.

– Borba protiv klimatskih promena, borba za zdraviju životnu sredinu je borba za budućnost, borba za generaciju mladih koja ne želi i nema vremena da čeka. Neće biti lako, jer ta borba zahteva mnogo novca i posvećenog rada, ali nemamo prava na neuspeh – napisao je predsednik Srbije na Instagramu uoči današnjeg obraćanja u Glazgovu.

Na samom početku obraćanja na samitu u Glazgovu, predsednik je rekao da moramo da investiramo u klimu i okolinu, te da buduće generacije ne smeju da ponavljaju greške svojih predaka jer je ovo jedina planeta koju imamo.

– Imam privilegiju da predstavljam Republiku Srbiju na ovom važnom mestu i na najvišem svetskom forumu koji se bavi najvažnijom temom današnjice – unapređenjem klimatske svesti.

Obraćajući se na Konferenciji UN o klimatskim promenama (COP26), Vučić je naveo da je širenje svesti o ugroženosti klime najvažnija tema današnjice. On je citirao britanskog književnika Vilijama Šekspira, navodeći da „planeta ima muziku za one koji slušaju“. „Možda je pravo vreme da slušamo i da čujemo plač majke Zemlje, jer ako izgubimo ovu trku sa vremenom, neća deca će naslediti nepopravljivo zagadjenu planetu“, kazao je Vučić.

Svi smo saglasni da moramo da ulažemo u klimu i životnu sredinu. Isto tako, svi se slažemo da buduće generacije moraju da se obrazuju kako ne bi ponovile greške koje smo mi napravili, uništavajući jedinu planetu koja život čini mogućim – rekao je predsednik na samom početku obraćanja.

– Moram da se pohvalim da smo jedan od retkih predstavnika istočnoevropske grupe zemalja koja učestvuje u radu samita u Glazgovu, kao i da smo potpisnici Pariskog sporazuma koji predviđa smanjenje emisije gasova i efekta staklene bašte.

– Ovo je sjajna prilika za Srbiju da da svoj puni doprinos u ostvarenju ovog dogovora pa se nadamo da od 2050. godine želimo i mi da prilagodimo kroz stvaranje novih industrija kako bismo smanjili efekat staklene bašte, izdaćemo i zelene obveznice da cirkulišu ekonomijom.

Dodao je i da je privilegija za Srbiju da bude na tako važnom samitu, na kojem se razmatra najvažnija tema današnjice, kako buduće generacije ne bi ponavljale iste greške na planeti na kojoj je jedino moguć život. Čast nam je da je Srbija kopredsedavajuća na ovoj sesiji i da svojim delanjem daje dopinos primeni člana 6 globalnog dogovora iz Pariza o smanjenju gasova staklene bašte, rekao je Vučić i istakao da je cilj da se do 2050. godine prilagode emisije ugljen-dioksida kroz stvaranje novih industrija.

– Naš zeleni plan je u veliki meri povezan sa ekonomskom stabilnošću zemlje, rekao je Vučić navodeći da će Srbija izdati zelene obveznice koje će služiti cirkularnoj ekonomiji.

Dragi prijatelji su napravili sjajan govor za mene ali ću i sam dodati nekoliko rečenica i postaviti nekoliko pitanja…

– Kako ćemo finansirati sve ove priče, koja će biti kamata, kako ćemo moći da pristupimo tim ogromnim fondovima novca, kako ćemo tretirati nukelarne elektrane smanjiti ih ili povećati, kako ćemo tretirati cenu prirodnog gasa s obzirom da su njegove rezerve u rukama najmoćnijih sila sveta.

Vučić je predočio da je na konferenciju došao električnim vozilom, ali niko ne govori kako će se rešavati kobalt, nikl i drugi ostaci od proizvodnje električnih automobila.

Svi znamo šta su naši ciljevi ali za neke je to još velika bajka i moramo da radimo na tome… Veliki Vilijam Šekspir je rekao da treba pisati stvari za one koji slušaju i da je vreme da počnemo da slušamo – rekao je predsednik pred svetskim državnicima.

– Ako izgubimo ovu bitku, neće ostati ništa za našu decu, zaključio je predsednik.

Predsednik Vučić će se tokom Samita obratiti na skupu šefova država i vlada, a prisustvovaće i događaju povodom pokretanja inicijative o globalnom smanjenju metana koji organizuju presednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Predsednik Vučić će na marginama Samita održati i niz bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima nekoliko država.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare