PREDSEDNIK SRBIJE: Čekamo odgovor EU na izjavu Osmanijeve da ustav tzv. Kosova neće biti menjan zbog ZSO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija čeka odgovor Evropske unije na izjavu kosovske predsednice Vjose Osmani, koja je rekla da tzv ustav Kosova neće biti menjan zbog formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO).

„Mislim da je to pitanje za Evropsku uniju. Ako neće to da menjaju, onda smo razumeli njihovu poruku. Čekaćemo odgovor EU. Nećemo ni mi menjati Ustav u tom delu i šta ćemo onda, hoće li da pobiju i proteraju Srbe“, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Vučić je naglasio da nepristajanje Prištine da sprovede ono na šta se obavezala Briselskim sporazumim više govori o njima nego o Beogradu.

Komentarišući izjavu zamenika pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja američkog Stejt departmenta Gabrijela Eskobara, da dijalog treba da se završi obostranim priznanjem, Vučić je rekao da to nije novost, već da je to politika SAD poslednje tri godine.

„Nama njihovo priznanje nije potrebno, ne znam šta će nam. Mi smo priznati od svih“, istakao je Vučić.

Vučić je ocenio da SAD neće promeniti svoj stav po pitanju Kosova u čiju su nezavisnost, kako je naveo, uložile mnogo.

„Moramo da razumemo dobro, da se ne zaludjujemo da ćemo da promenimo američko mišljenje i da je to pitanje lobiranja – nije“, naglasio je on.

Vučić je naveo da je Eskobar više puta rekao da treba da se „poštuje sve što je potpisano“.

Dodao je da su SAD potrebne Srbiji kao prijatelj, ali da Srbija ima svoje stavove.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare