PREMIJERKA BRNABIĆ: Superkompjuter već na granici, stiže u Državni data centar u Kragujevcu

Državnom data centru u Kragujevcu biće uskoro isporučen i ugrađen super kompjuter, a u tom trenutku Kragujevac će postati centar infrastrukture za veštačku inteligenciju u Srbiji, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

„Super kompjuter je danas stigao na granicu, ali će nam trebati oko mesec dana dok ga isporučimo i ugradimo u Državni data centar“, rekla je Brnabić novinarima u Kragujevcu.

Ocenila da je to neverovatno važno za Kragujevac i za Srbiju, kao i za mlade ljude i razvoj instituta i naučno-tehnološke parkove u zemlji.

„Verujem da ćemo do kraja novembra, početkom decembra, biti tu da pustimo u rad super kompjuter u Državnom data centru“, najavila je Brnabić.

Dodala je da će do kraja prvog kvartala sledeće godine biti završena i druga faza Državnog data centra.

Brnabić je rekla da, budući da je reč o prvom državnom data centru u Srbiji i jedinom u ovom delu Evrope, sada se radi studija o tome kako toplotu koja se generiše zbog rada svih servera iskoristiti za grejanje u Kragujevcu.

„Ukoliko to uspemo, a verujem da ćemo uspeti, to će biti jedan od najinovativnijih projekata u ovom delu Evrope“, poručila Brnabić.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare