SLAVE I OVE GODINE SAMO U KRUGU PORODICE: Preporuka da su gosti vakcinisani ili preboleli kovid

U skladu sa preporukama epidemiologa, i ove godine treba izbegavati veća okupljanja, posebno u vreme slava,a taj stav podržala je i Srpska pravoslavna crkva.

Građani kažu da će slavu obeležiti u najužem porodičnom krugu, a da su se navike promenile svedoče i trgovci. Iako je Sveta Petka česta slava u kruševačkom kraju, narudžbine ribe i posnih jela ove godine su skromnije.

„To je potražnja uglavnom po kilogram, dva. Znatno manje jer je ranijih godina bilo po desetak kilograma. Sve se svelo na potražnju za porodični ručak“, navodi prodavačica Jelica Milčetić.

Nema slave bez osveštane vodice kolača, sveće, žita i vina, molitve koju na liturgiji i u svom domu svetitelju prinosimo. Broj gostiju koje pozivamo nije odraz vere.

Protojerej stavrofor Dragi Veškovac slaže se da slave treba prilagoditi epidemijskim uslovima i onako kako struka savetuje.

„Nećemo pogrešiti, niti uniziti slavu , ako je proslavimo samo u krugu porodice ili sa što manjim brojem gostiju“, ističe Veškovac.

Sa tom preporukom saglasni su i epidemiolozi koji situaciju u Rasinskom okrugu ocenjuju kao izuzetno nepovoljnu i zabrinjavajuću.

„O tome dovoljno govori podatak da je samo u Kruševcu u prve tri nedelje oktobra meseca evidentirano čak 40 puta veći broj obolelih nego u istom periodu prošle godine“, upozorava direktor lokalnog Zavoda za javno zdravlje dr Predrag Pavlović.

Poručuje da su slavska okupljanja bezbedna isključivo i samo ako su svi ukućani i gosti vakcinisani ili preboleli kovid.

„Sve druge kombinacije predstavljaju suviše veliki rizik, što bi narod rekao, da ne pođe po zlu“, dodaje Pavlović.

Da slava bude svečani čin koji će svim gostima ostati u lepom sećanju, i ove godine najveća je obaveza i odgovornost domaćina.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare