Stiže pilula protiv kovida! AMERIČKA FARMACEUTSKA KOMPANIJA „MERK“ NAPRAVILA REVOLUCIONARAN LEK!

Američka farmaceutska kompanija „Merk“ proizvela je pilulu protiv kovida-19, kojom će se ova smrtonosna bolest ubuduće oralno lečiti kod kuće. Lek je trenutno u trećoj fazi ispitivanja, pokazao se kao izuzetno efikasan u sprečavanju teškog oblika bolesti i smrtnog ishoda, a na tržištu bi mogao da se nađe do kraja godine.

Kako navode svetski mediji, brojne države u Evropi, Americi i Aziji već su potpisale ugovore o kupovini leka nazvanog „molnupiravir“, ili su započele pregovore sa kompanijom „Merk“ o nabavci ovih revolucionarnih pilula od kojih se mnogo očekuje. Ispitivanja su pokazala da lek smanjuje rizik od smrti za više od 50 odsto, kao i da može da izleči koronu za svega pet dana.

Za razliku od vakcina, koje izazivaju imunološki odgovor organizma i stvaraju antitela, „molnupiravir“ sprečava umnožavanje virusa. Uzima se oralno, nakon što se dijagnostikuje koronavirus, pet dana po dva puta dnevno.

– U trećoj fazi ispitivanja učestvovalo je ukupno 700 pacijenata, od kojih su neki lečeni „molnupiravirom“, dok su drugi dobijali placebo. Niko od osoba koje su dobijale naš lek nije preminuo. Prezadovoljni smo rezultatima i očekujemo da će uskoro lek biti odobren u Sjedinjenim Državama, a zatim i u celom svetu – naveli su iz kompanije „Merk“.

UDARNA VEST,rs (Informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare