PREDSEDNIK VUČIĆ NA HORGOŠU: Zajedno smo snažniji i jači, do Segedina za 35 minuta! DOČEKALO GA VIŠE OD 5.000 LJUDI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban prisustvuju danas ceremoniji obeležavanja početka radova na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Subotica-Horgoš – državna granica sa Mađarskom.

Predsednik Srbije govor je počeo mađarskom poslovicom „ko sme taj pobeđuje“.

– To je karakteristika svega što je Orban uradio u odnosima sa Srbijom i ja sam mu zahvalan što je napravio potpuno nove odnose, odnose u kojima mi Srbi verujemo da će snažnija Srbija značiti i snažniju i jaču Mađarsku. Tako smo i sigurni da snažna Mađarska znači snažnu i jaku Srbiju.

Istakao je da je srećan što danas može da izgovori te reči.

– Premijer je rekao da zajedno možemo mnogo da uradimo, sve što gradimo pokazuje koliko zajednićki možemo da postignemo bolje rezultate – istakao je Vučić.

Rekao je da je predviđeni datum završetka radova na ovoj pruzi novembar iduće godine.

– Iz iskustva mađarskog smo mnogo toga naučili, gledamo kako da zajedno rešavamo i energetske probleme i ostale važne probleme. Ova pruga nam pokazuje da se nalazimo u centru Evrope, ovde je centar – rekao je Vučić.

Najava novih ulaganja

– Uskoro rekonstrukcija bolnice u Subotici, završava se pozorište. Stiže i stadion, izgradnja vodovoda i kanalizacije, a u novembru otvaramo novu fabriku za 500 zaposlenih. Suština svega je da ćete imati fantastičnu budućnost. Uslov za sve je da mi i Mađari imamo najbolje i bratske odnose. Živelo srpsko-mađarsko prijateljstvo – najavio je predsednik Vučić.

Obraćanje Orbana

– Hvala predsedniku Vučiću što me je pozvao da danas budem ovde. Nalazimo se u neobičnoj situaciji, želimo da obnovimu liniju staru 150 godina, ali postaljamo kamen temeljac, ovo je jedan simbol. Simbol saradnje i zajedničkog napredka Mađarske i Srbije i naroda koji grade zajedničku budućnost – rekao je Orban.

Poručio je da smo „zajedno jači“.

– Svi znamo da je Srbija kapija Balkana i ključna zemlja za bezbednost Evrope. Istina je i znamo da je Srbija već godinama spremna za ulazak u EU. Polako se postavlja pitanje da li želi da se pridruži EU i kome i čemu da se pridruži. Želim da potvrdim jasno i glasno da se Mađarska zalaže za članstvo Srbije u EU jer imamo ovde i jednog većeg brata, mi radimo zajedno sa predsednikom Vučićem, radimo na izgradnji linije između Budimpešte i Beograda, a spremni smo i da poradimo i na liniji između Subotice i Baje. Mi ćemo ovu liniju izgraditi i vi ćete moći za 35 minuta da budete u Segedinu. Radimo na tome da se obezbedi što jednostavniji prolaz granice – rekao je Orban.

On je rekao da su strane sile ovde uvek donosile nemir i rat, da je sve ono što je dolazilo spolja dovodilo do konflikata i unazađivanja oba naroda. Dodao je da je došlo vreme da svoju sudbinu uzmemo u sopstvene ruke.

– Poštovani građani Horgoša, sada se nalazimo na šengenskoj granici, ali spoljna granica EU, ne bi trebala da bude ovde, granica EU trebala bi da bude niže na jugu, a građani Srbije trebali bi da bez pasoša prolaze u Mađarsku i u Evropu – rekao je Orban.

Ovo je jedna od najmodernijih deonica kojim će vozovi saobraćati brzinom 120 kilometara na sat. Rekonstrukcijom biće unapređene putničke veze između Segedina i Subotice, kao i ojačane veze između Srbije i Mađarske.

Više od 5.000 građana okupilo se povodom ove svečanosti i sačekalo predsednika Vučića i Orbana.

Za rekonstrukciju i modernizaciju pruge od Subotice do državne granice sa Mađarskom ugovor je potpisan 12. juna ove godine, a vrednost radova je 10,2 milijardi dinara. Završetak radova očekuje se polovinom novembra 2022. godine. Ugovor predviđa rekonstrukciju pruge dužine 26,63 kilometara za brzine do 120 kilometara na čas i njenu elektrifikaciju, zatim rekonstrukciju staničnih zgrada u stanicama Palić, Bački Vinogradi i Horgoš, stajališta Javno Skladište i Hajdukovo, ali i rekonstrukciju 13 putnih prilaza u nivou i dva pothodnika.

Nakon rekonstrukcije, putnički vozovi će saobraćati između Subotice i Segedina brzinom od 120 kilometara na čas, tako da će putovanje do tog mađarskog grada trajati 40 minuta (voz se zaustavlja na stanicama i na granici).

Pružni prelazi biće zaštićeni rampama, a na Paliću i Horgošu lakši prolaz pešacima i biciklistima preko pruge biće omogućen podvožnjakom. Rekonstrukcijom i puštanjem u promet ove trase biće unapređene transportne i putničke veze u regionu između dva grada Subotice i Segedina, biće ojačane veze Mađarske i Srbije, a biće povezane i glavne logističke celine u regionu, uključujući intermodalnu luku Baja na Dunavu, luku Segedin na Tisi i logističke centre u Vojvodini i Beogradu.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare