PREDSEDNIK VUČIĆ: Skup povodom godišnjice Pokreta nesvrstanih prilika za učvršćivanje saradnje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da je skup povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih prilika da se postave „novi stubovi“ za saradnju u budućnosti.

„Uprkos usponima i padovima, uveren sam da je istorija Pokreta nesvrstanih uspešna priča. Nije dovoljno da se samo nostalgično sećamo zlatnih godina Pokreta nesvrstanih, treba da postavimo nove stubove za buduće akcije u svetu dinamičnih promena u kojem danas živimo“, rekao je Vučić na otvaranju skupa.

Podsećajući okupljene na hrabrost lidera koji su u polarizovanom svetu oformili alternativni put, pozvao je njihove naslednike da ovih dana u Beogradu razgovaraju o temama od zajedničkog interesa.

„Dobrodošli kući! Beograd je bio, jeste i biće ponosni domaćin svakom ljudskom biću sa dušom koja želi mir. Beograd će vas, kao viševekovni simbol i raskrsnica civilizacija, tačka kontakta istoka i zapada i grad gde su se različite civilizacije i kulture i religije uvek sretale, inspirisati na dijalog i izgradnju novih mostova saradnje“, naveo je.

Srbija je, kao naslednik Jugoslavije, osnivača Pokreta, ponosni promoter politike multilateralizma i poštovanja međunarodnih normi, rekao je Vučić.

„Nadam se da nećemo razgovarati samo o prošlosti, već i o budućnosti. Uveren sam da je svet dijaloga i kompromisa i dalje moguć. Budućnost jednakih, gde su ista prava primenjiva na sve, to je pravac u kojem se ovaj Pokret kretao od početka“, kazao je.

Skupu na Beogradskom sajmu prisustvuju najviši zvaničnici Srbije, predstavnici 105 stranih delegacija i devet delegacija međunarodnih organizacija.

Među njima je i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Rusija je jula ove godine stekla status posmatrača u Pokretu, osnovanom u jeku Hladnog rata, kao protivteža suprotstavljenim blokovima pod vođstvom tadašnjeg SSSR i SAD.

Na skupu je i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, iako je njegova zemlja članica NATO-a.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Republike Gane Nana Ado Dankva Akufo-Adooom u Palati Srbija.

Nakon uručenja ordena Republike Srbije na lenti, usledilo je obraćanje predsednika. Najpre se obratio predsednik Vučić.

– Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da vas ugostim i velika mi je čast. Hvala vam na poseti Srbiji, veoma smo počastvovani i imali smo priliku da razvgovaramo o svim važnim temama. Imamo tradicionalno prijateljske odnose još iz vremena bivše republike. Stajali smo kao država i narod kroz čitav period istorije Afrike i uvek smo podržavli afričke narode tokom njihove borbe – rekao je najpre predsednik Vučić.

Istakao je da se danas razgovaralo o napretku u daljoj saradnji.

– Dogovoreno je da broj stoudenata kojima ćemo dodeliti stipendiju za školovanje u Srbiji bude udvostrucen sa 16 na 32, ti ljudi će predstavljati most između dve zemlje koji treba da napravimo u svim važnim oblastima – dodao je on.

Zahvalio se predsedniku Gane na stavu po pitanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije.

– Umećemo da uzvratimo poštovanjem i da delimo i učinimo sve ono što treba da uradimo kako bismo zahvalnost pokazati. Neuporedivo smo odaniji prema prijateljima nego mnogi drugi. Umećemo to da vratimo na najbolji mogući način – istakao je Vučić.

Obraćanje predsednika Gane

– Hvala vam puno! Želimo da održimo ovako dobre odnose. Značaj ovih stipendija je veliki za mlade ljude i biće koristi za našu zemlju. Da istaknemo i ojačamo saradnju kada je reč o bezbednosti. Ima dosta oblasti gde je naša saradnja značajna. Već tokom sledećeg meseca dolazi naša delegacija sastavljena iz različitih oblasti i oni će razgovarati o saradnji u budućnosti. Nadam se da je svetla budućnost između nas. Da se postaramo da postoji jednakost u globalnim raspodelama, videli smo šta se desilo kod raspodele vakcina – rekao je predsednik Gane i istakao da ga najviše brine bezbednost u Africi.

Na kraju se još jednom zahvalio za orden i na gostoprimstvu.

Održava se i ceremonija uručenja Ordena Republike Srbije na lenti predsedniku Republike Gane, Nana Ado Dankva Akufo-Adou.

„Tet-tet“ sastanak dvojice predsednika

Nakon ceremonije dočeka počeo je „tet-tet“ sastanak dvojice predsednika“ posle kojeg će se Vučiću i Akufo-Adoi pridružiti i ostali članovi delegacija Srbije i Gane.

Vučić će na ceremoniji u Palati Srbija Akufo-Adoi uručiti Orden Republike Srbije na lenti, a nakon toga dvojica predsednika će se obratiti na zajedničkoj pres konferenciji.

Akufo-Adoa dočekan uz najaviše državne i vojne počasti

Vučić je ispred Palate Srbja, uz najviše državne i vojne počasti, dočekao Akufo-Adou, koji učestvuje i na Samitu kojim se obeležava 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih. Inače, Gana je 2019. godine, kao 16. zemlja članica UN, povukla priznanje Kosova uz obrazloženje je da je odluka o priznanju kosovske nezavisnosti 2012.godine bila „preuranjena“. Predsednik Akufo-Ado doputovao je u nedelju u Beograd, a dočekao ga je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković. Vučić će danas imati i bilateralne sastanke sa zvaničnicima Saudijske Arabije, Alžira, Bangladeša, Indije i Angole. Takođe, predsednik Srbije sastaće se i sa predsednikom Generalne skupštine UN Abdulahom Šahidom.

Nakon sastanka sa predsednikom Gane, održava se i niz bilateralnih sastanaka sa visokim predstavnicima Kraljevine Saudijske Arabije, Narodne Demokratske Republike Alžir, Narodne Republike Bangladeš, Republike Indije, Republike Angole, kao i sa predsednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare