DAN ZA PONOS: Srbija na svetskoj mapi, Beograd ugostio 105 stranih delegacija!

Jubilarni, 60. samit Pokreta nesvrstanih održava se danas i sutra u srpskoj prestonici, a činjenica da smo domaćini po treći put od osnivanja, našoj zemlji će zacementirati poziciju u regionu i Evropi, ocenjuju stručnjaci.

Samit Nesvrstanih, koji se danas i sutra održava u Beogradu, jedan je od najvažnijih skupova koji se ove godine održava u svetu1, a Srbiji će zacementirati poziciju u regionu i Evropi, te ojačati poziciju naše zemlje na međunarodnom nivou, pa i u odnosu na one faktore koji se bave pitanjem Beograda i Prištine, saglasni su stručnjaci.

Ovaj samit održava se u srpskoj prestonici na 60-godišnjicu pokreta, što dodatno pojačava značaj činjenice da je upravo Srbija domaćin ovako značajnog događaja, i to po treći put od njegovog osnivanja. On će okupiti više od 100 stranih delegacija, među kojima oko 40 šefova diplomatija, uključujući i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

Učesnici samita juče su počeli da pristižu u Beograd, a prvi im je dobrodošlicu poželeo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Kišni dan u Beogradu, ali dan za ponos Srbije. Pre 60 godina Nesvrstani su se okupili u Beogradu, danas je vreme za obnovu ideja političke nezavisnosti i zajedničkog delovanja slobodarskih zemalja sveta. Srećan sam što se nalazim na čelu Srbije, koja je mogla i imala snage da organizuje ovako veličanstven skup. Želim dobrodošlicu predstavnicima 105 zemalja i devet međunarodnih organizacija u Srbiju! – napisao je Vučić na Instagram profilu Budućnost Srbije.

Istovremeno, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je da se pokret „vratio u svoje rodno mesto“. On je cenio da je ovaj skup veliko priznanje za državno rukovodstvo i građane Srbije i istakao da je važno što Srbija ima status posmatrača u toj organizaciji jer se Beograd, uz ime Josipa Broza Tita, pominje u svakom razgovoru predstavnika zemalja članica.

– Taj ugled je još uvek živ. To su nama prijateljske zemlje, važno je što smo u tom pokretu prepoznati kao ugledna i suverena zemlja, i ne samo da se raduju našim uspesima već žele saradnju i na političkom i privrednom nivou – rekao je.

Selaković je naglasio da jačanjem Srbije, i time njenog međunarodnog ugleda, Srbija može da promeni status priznanja nezavisnosti Kosova od mnogih država.

– Mi za to imamo jedan izuzetno veliki potencijal. Naša država samo na afričkom kontinentu ima 14 ambasada, sve druge naslednice bivše Jugoslavije imaju ukupno pet – zaključio je on.

Koliki značaj ovaj skup ima za našu zemlju, potvrdio je i bivši ambasador Milisav Paić.

– Svakako da je ovo jedan od najvažnijih skupova ove godine u svetu i obeležavanje 60-godišnjice u Srbiji nesumnjivo potvrđuje značaj naše zemlje kao zemlje koja je u stanju da održava dobre odnose sa svima. Sigurno je da će ovaj skup u Beogradu i razgovori koji će biti vođeni tom prilikom doprineti većem i boljem razumevanju pozicije naše zemlje u regionu i Evropi, kao i da će biti značajno za pitanje situacije na KiM, kao i u odnosu na druge zemlje jugoistočne Evrope. Iz ovog skupa, koji će imati odjeka u međunarodnim medijima, naša zemlja doživeće novu afirmaciju i priznanje, što će unaprediti dalje odnose sa Nesvrstanima, ali i ojačati poziciju pred međunarodnim faktorom koji se bavi našim pitanjima – ističe Paić za Kurir.

Dodaje i da je logično da se održavanje na 60-godišnjicu obeležava u Beogradu jer su, podseća, tadašnja Jugoslavija, Indija, Egipat Gana, Indonezija i druge zemlje bile inicijatori održavanja jednog ovakvog skupa, koji je trebalo da okupi male i srednje zemlje, od kojih su mnoge tek dobile nezavisnost.

– Beograd je bio domaćin dva samita i tadašnja Jugoslavija bila je prva koja je dva puta bila domaćin – zaključio je Paić.

Jake mere obezbeđenja

Nesvrstane čuva više od 3.000 policajaca

Pripadnici MUP potpuno spremno dočekuju početak Samita Nesvrstanih i na poslovima obezbeđenja su angažovana 3.243 pripadnika MUP, koji su zaduženi za bezbednost 572 člana delegacija koje dolaze iz čitavog sveta.

Brojni sastanci

Vučić i Selaković s ministrima spoljnih poslova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković juče su, uoči početka samita, održali brojne sastanke sa šefovima diplomatija. Vučić se tako sastao sa ministrom spoljnih poslova Republike Irak Fuadom Huseinom, ministrom spoljnih poslova Kuvajta Ahmedom Naserom el Muhamedom el Ahmedom el Džaberom el Sabahom, ministrom spoljnih poslova Nepala Narajanom Kadkuom, ministrom inostranih poslova Rijada El Malikijem…

Selaković je imao sastanke sa ministrom spoljnih poslova Nepala, Iraka, Sudana Merijamom el Sadikom el Mahdiom, ministrom pri kabinetu premijera i specijalnim izaslanikom predsednika vlade Kambodže Oučom Boritom…

Zanimljivost

Preci Titovih saveznika u Beogradu

Kao gosti na konferenciji Nesvrstanih prisustvovaće i ćerka nekadašnjeg predsednika Gane Nkrumaha i sin tadašnjeg predsednika Egipta Nasera, dvojice lidera koji su sa Titom, Nehruom i Sukarnom bili deo zlatne petorke, idejnih tvoraca Nesvrstanih, rekao je Ivan Jakšić, savetnik ministra spoljnih poslova.

Kraun plaza

Poseban meni

Hotel „Kraun plaza“, gde će biti smeštena većina učesnika Konferencije Nesvrstanih, pored pojačanog obezbeđenja, najavila je i poseban meni za goste. Kako su rekli, njihov šef kuhinje i njegov tim kreirali su posebne menije kojima će sa ponosom predstaviti i našu domaću tradicionalnu kuhinju, ali će i pokušati da ispoštuju sve specifične zahteve u ishrani.

Činjenice:

– 120 zemalja i 17 posmatrača čine međunarodni Pokret nesvrstanih – 1979. u Havanskoj deklaraciji piše da je svrha pokreta da osigura nacionalnu nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i bezbednost nesvrstanih zemalja u njihovoj borbi protiv imperijalizma, kolonijalizma, neokolonijalizma, aparthejda, rasizma… – 55 odsto stanovništva planete su predstavljali, većinu vlada na svetu i skoro dve trećine članica UN – Važniji članovi su bili Jugoslavija, Indija, Egipat, Južna Afrika i povremeno Kina – 2004. Slovenija je, zajedno sa Maltom i Kiprom, prestala da bude članica pokreta, kada je stupila u EU.


UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare