GENERAL SRETEN LUKIĆ JE NA SLOBODI

Policijski general Sreten Lukić pušten je iz zatvora u Sheveningenu.

On je noćas došao kući u Beograd, pišu Novosti.

On je još pre dve godine izdržao dve trećine kazne, ali je predsednik Mehanizma u Hagu ignorisao njegov zahtev za puštanjem na uslovnu slobodu.

Inače, Lukić je u zatvoru više od 15 godina.

General Lukić se Haškom tribunalu dobrovoljno predao 2005. godine. Haški tribunal pravosnažno ga je 2013. osudio na 20 godina zatvora zbog progona albanskog stanovništva s KiM tokom NATO bombardovanja 1999. godine, kada je bio komandant štaba MUP u Prištini. Žalbeno veće Tribunala tada je delimično usvojilo Lukićevu žalbu na prvostepenu presudu kojom je bio osuđen na 22 godine zatvora.

Njegov branilac Branko Lukić nedavno je rekao da su Poljaci poslednjih pet godina slali dopise sudu u Hagu da se nekadašnji general policije rehabilitovao, da je za primer i da treba da se pusti na slobodu jer ispunjava zakonske uslove, ali sudija Karmel Ađijus to nije dozvolio:

– Apsurdno je Lukića više držati u zatvoru. Suđeno mu je u istom predmetu kao i Nikoli Šainoviću, Dragoljubu Ojdaniću i Vladimiru Lazarević. Ista je presuda, isto sudsko veće i za njih je važilo pravilo dve trećine i svi su izašli na slbodu, a za Lukića ne važi. To je pravno nasilje i čista nepravda – kaže Lukić.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare