„MOLIO SAM DA ME OPOZOVU AKO IM SMETAM“ Dr Kon: Ja sam uradio sve što je do mene

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa izjavio je jutros u „Uranku“ na televiziji K1, da je medicinski deo štaba na jučerašnjoj sednici insistirao da se javno objavi da su oni bili za uvođenje restriktivnijih mera. On je rekao i da ne zna zašto kovid propusnice nisu juče uvedene. Istakao je i da je lično sve uradio i da je molio da ga opozovu ako im smeta.

Na pitanje Jovane Joksimović zbog čega se javnosti juče obratila premijerka Ana Brnabić, a ne on, kazao je:

– To što se nakon sednice Kriznog štaba obratila premijerka, a ne ja je sasvim logično, jer ja ne bih mogao da govorim suprotno od onoga što je moj stav i stav medicinskog dela Kriznog štaba. Insistirali smo zato na tome da se javno objavi da smo mi bili za uvođenje restriktivnijih mera. Jedino oko čega smo se saglasili je neophodnost vakcinacije – kazao je Kon.

Kako kaže, kovid propusnice su dobra stvar, ali u ovom trenutku nisu dovoljne.

– Uopšte ne znam koje je objašnjenje zašto ih juče nismo uveli. Nisam to razumeo, zaista. Naš predlog bio je skraćenje radnog vremena do 17 sati za sve delatnosti koje nisu esencijalne. Time bismo dobili mali predah, smanjio bi se broj novoobolelih, a to vreme uz kovid propusnice trebalo bi iskoristiti za vakcinaciju – rekao je dr Kon na K1:

– Tražili smo obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike i zaposlene u javnim službama. Ja lično sam uradio sve, molio sam da me opozovu ako im smetam. Gubimo energiju na rasprave. Odlaganje mera je po mom mišljenju pogrešno razmišljanje.

On je kazao i da je procenat vakcinacije kod mladih uzrasta od 18 do 30 godina svega 22 odsto.

– Ja ne mogu da razmišljam o uverenjima i ubeđenjima, ja sam epidemiolog. Imunizacija je jedina mera koja nam omogućava izlazak iz ove situacije koja je vanredna, a neretko i katastrofalna. Epidemiološka situacija je ispolitizovana do maksimuma, a opstrukcije su brojne na svim nivoima. Mi sada imamo prirodni tok zaražavanja. Brže nam ide zaražavanje nego vakcinacija. Katastrofalno je što od tih 7.000 novoobolelih dnevno oko 1 odsto umire kazao je dr Kon.

Dr Predrag Kon kazaje i da je među novoobolelima svaki treći vakcinisan i da su to uglavnom starije osobe:

– Mlađima su dovoljne dve doze da se zaštite. Stariji i hronični bolesnici slabije reaguju na vakcinu i njima je preporučena treća, buster doza. Nakon buster doze obole samo oni koji su tog dana ili prethodnog bili u kontaktu sa virusom. Ići ćemo do momenta dok svi ne budemo zaraženi ili dok svi ne budemo vakcinisani. Mladi očigledno očekuju da ih uhvatimo za ruku i odvedemo na vakcinaciju. Onaj ko ne odabere vakcinu – odabrao je virus.

Kon je istakao da će on i njegove kolege iz medicinskog dela Kriznog štaba biti branioci javnog zdravlja do kraja.

– Predlagaćemo mere koje smatramo najproduktivnijim i najboljim i tražićemo da se to javno saopštava. Nije vreme za masovna slavlja i masovna okupljanja ljudi koji nisu vakcinisani. Kada je reč o vakcinaciji protiv sezonskog gripa, trenutna preporuka je da prođe 14 dana od buster doze do vakcine protiv gripa, mada se sada taj stav promenio i glasi da je bezbedno primiti obe vakcine u isto vreme. Svakako, potrebno je da to bude i zvanično usvojeno i da se počne sa primenom takvog modela, a to će biti uskoro – kazao je dr Kon u „Uranku“.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare