VUČIĆ I PREDSEDNICA EK : OZNAČEN POČETAK RADOVA NA PRUZI NIŠ-BRESTOVAC: Srbija posvećena implementaciji potpisanih sporazuma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prisustvovali su ceremoniji obeležavanja početka radova na modernizaciji i rehabilitaciji pruge Niš-Brestovac na međunarodnom železničkom Кoridoru 10.

Tom prilikom, predsednik Vučić i presednica Evropske komisije fon der Lajen prisustvovali su potpisivanju Ugovora između Javnog preduzeća Кoridori Srbije i Кonzorcijuma STRABAG AG i STRABAG d.o.o. Beograd o izgradnji prve faze Auto-puta mira na deonici Merošina – Merošina 1.

Vučić: Srbija posvećena implementaciji potpisanih sporazuma čiji je pokrovitelj EU

– Teško da postoji porodica koja je toliko vezana za Evropsku uniju kao što je porodica Ursule fon der Lajen. Posebno me raduje vaš stav o krizi na severu KiM, rekli ste da je od ključne važnosti da se napetost smanji i da se vrati dijalogu. I EU je od početka izgrađena na dijalogu i ekonomskom razvoju, a to vodi razumevanju obeju strana. U zahvalnost za te reči razuma, Srbija je u potpunosti posvećena implementaciji do sada potpisanih sporazuma čiji je pokrovitelj EU – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik je napomenuo da je fon der Lajen donela mnogo stvari za Srbiju i da će biti izgrađena pruga od 23 kilometra koju će većinom da finansira EU. Vučić je iskazao ogromnu zahvalnost.

– Ono što je danas potpisano ovde je nešto o čemu smo maštali. Reč je o auto-putu Mira između Niša i Prištine.

Vučić je rekao da je bio na meti kritika zbog ovog auto-puta, ali da smatra da će on značiti svima, i Srbima i Albancima.

Potom se predsednici Evropske komisije zahvalio što je posetila Niš.

– Niš nam je veoma važan, to je centar svih mogućih auto-puteva i postaje Balkanska raskrsnica. Moramo još mnogo toga da uložimo u njega da bi mogao da stiže, pristiže, a možda i prestigne Novi Sad i Beograd – rekao je Vučić i napomenuo je poseta fon der Lajenove istorijska.

– Pomalo smo napredovali u prethodnom periodu, ali ljudi od nas očekuju još više.

Predsednik Srbije se zahvalio Fon der Lajen na poseti i dodao da će Srbija dati sve od sebe da očuva mir, ali i da napravi nove uslove za još bolji život za sve ljude.

Ursula fon der Lajen: Bolja budućnost Srbije je u Evropskoj uniji

– Hvala vam na što ste me primili ovde u ovom posebnom trenutku da se otpočnu radovi. Videvši ovaj film, zaista neverovatna stvar, on povezuje Srbiju sa Austrijom iGrčkom i sjajan je pokretač za investicije. Upravo smo prisustvovali potpisivanju ugovora za izgradnjuu auto-puta, drago mi je što sam ovde. Potpisivanje je simbol naše snažne saradnje i projekat povezivanja kroz koji zajednički gradimo našu budućnost jer je bolja budućnost Srbije u Evropskoj uniji – rekla je Ursula fon der Lajen.

Ona je napomenula da EU podržava ambicije Srbije da što pre otvori nove pristupne klastere.

Kako kaže mladi u Srbiji zaslužuju brojne mogućnosti i da je mnogo posla urađeno, kao i da nam mnogo toga predstoji.

– Važna je vaša uloga, u rukama Srbije su projekti, vi ih predlažete.

Ugovor o izgradnji prve faze auto-puta mira su potpisali direktor „Koridora Srbije“ Aleksandar Antić i direktor ogranka za građevinske poslove firme Štrabag Dragan Ršumov.

U prvoj fazi će biti izgrađena deonica auto-puta dužine 32, 6 kilometara od Merošine kod Niša do Beloljina kod Pločnika, a vrednost radova je 255 miliona evra. Na toj deonici je šest tunela, 12 mostova i veliki broj nadvožnjaka, podvožnjaka i vijaduktova. Vrednost radova na deonici od Niša do Pločnika u dužini od 33 kilometara iznosi 255 miliona evra. Planirano je da radovi na deonici Merošina-Merošina, dužine 5,5 kilometara, počnu 1. novembra.

Predsednik se osvrnuo i na trenutnu situaciju na KiM:

– Mi ne uslovljamo razgovore sa Prištinom, i da ste u najgorim odnosima sa nekim mora se razgovarati. U svakom slučaju, nismo daleko od rešavanja trenutnog problema, a verujem i da ćemo time uspeti da izbegnemo dalje probleme. Svaka vrsta problema, svima nama pravi problem i u privlačenju investicija i imidžu zemlje – rekao je Vučić.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare