PREDSEDNIK SRBIJE SAOPŠTIO: Srpska strana prihvatila kompromisni predlog, ROSU se povlači sa Jarinja i Brnjaka 2. oktobra

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je srpska strana prihvatila kompromisni predlog za deeskalaciju situacije na KiM.

– Lično sam veoma zadovoljan i veoma je važan za našu stranu. Obe strane su se dogovorile da se ROSU povuče sa Jarinja i Brnjaka simultano sa uklanjanjem barikada 2. oktobra i da se najkasnije povlačenje završi do 16 sati tog dana. KFOR će svoje snage postaviti na i pre same implementacije na Jarinje i Brnjak i ostaće oko dve nedelje. Od 4. oktobra uspostavlja se stiker režim, nalepnica režim kao privremena mera pre konačnog rešenja, o čemu ćemo tek da vodimo razgovore u Briselu. Radna grupa koju će činiti predstavnici EU, Beograda i Prištine pod predsedavanjem EU biće postavljena i tražiće trajno rešenje za tablice na osnovu evropskih standarda i prakse. Prvi sastanak biće održan 21. oktobgra u Briselu – saopštio je Vučić danas.

Kako kaže, u EU osim svega ovoga postoji nešto što je od velikog značaja za Srbiju smatra velikim uspehom srpske strane.

– U smislu današnjih pregovora evropski fasilitatori konstatuju zabrinutost koju je prikazala beogradska strana u smislu neimplementacije ZSO sa većinom srpskih opština, i takođe nedostatka većinskog panela u Apelacionom sudu u poslednjem slučaju, misli se jasno na slučaj Todosijević, i fasilitator Evropska unija poziva obe strane da implementiraju sve prethodno dogovorene aranžmane. Mislim da je to ključno za nas – istakao je predsednik.

– EU je pozvala sve strane da ispoštuju sve prethodno dogovorene potpisane sporazume – rekao je Vučić i dodao da će EU kao prioritetnu stvar na sledećem sastanku razmatrati Zajednicu srpskih opština i kršenje Briselskog sporazuma.

Vučić je rekao da je za nas važan odlazak naoružanih pripadnika ROSU sa severa, dodaje da je to jedna od najvažnijih stvari za nas.

– Verujemo da je ovo bio jedan dobar pokazatelj da u budućnosti takve akcije Albanaca se neće događati i biće jasno da se takve stvari ne mogu dešavati. Povratak KFOR-a pokazuje da je moguće ostvariti dodatne garancije za sigurnost i bezbednost srpskog stanovništva na Kosovu – rekao je Vučić.

– Mane ovoga što je postignuto su dve. Jedna je ta što će do nekog težeg rešenja morati da dođe u nekom periodu od šest meseci, u dogovoru i ono što sporazum omogućava upotrebu svih tablica, ali je u praksi potpuno jasno da će one moći da budu korišćene samo na severu Kosova – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da je razgovarao s predstavnicima Srpske liste i narodom i da znaju da je ovo najviše što u ovom trenutku može da se postigne.

– Država je reagovala na pametan i odgovoran način, pokazali smo da ćemo biti uz svoj narod. Pokazali smo im i da će Srbija, ukoliko drugi ne budu radili svoj posao, biti spremna da sama sačuva i zaštiti svoj narod. Uradili smo još jednu stvar o kojoj ne mogu da govorim javno, jasno smo stavili do znanja da ćemo ukoliko bude ugrožavanja bezbednosti našeg naroda sami biti spremni da sami sačuvamo naš narod – rekao je Vučić i dodao da je svako ko je realan i objektivan zna da situacija na Kosovu i Metohiji nikada neće biti dobra.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik je rekao da je bio iznenađen činjenicom „da su iz Prištine na brutalan način pokazali Evropskoj uniji šta misle o Briselskom sporazumu“.

Za nas je bilo važno da sačuvamo prava našeg naroda i postignemo sporazum. Nama prestoji težak period razgovora, vezanih za sporazume iz 2011, 2013. i 2016. godine, ali i borba za Zajednice srpskih opština. Moguće da će oni da dođu i da kažu „mi nećemo“, moguće je da će da nastave sa brutalnom kapmanjom protiv mene i Srbije. Jedino sa čime imamo problem je ugrožavanje života, prava i imovine Srba na Kosovu i Metohiji. Mi želimo dobre odnose sa Albancima, da obezbedimo punu slobodu kretanja, pa i kroz Centralnu Srbiju, ali da to ne podrazumeva priznanje Kosova.

O ulaganjima u Niš

Govoreći o modernizaciji pruge Niš-Dimitrovgrad, rekao da je ona jako bitna za zemlju. Dodao je da je to velika stvar za Niš i celu Srbiju i da su ukupna sredstva koja je Srbija obezbedila 268 miliona evra.

Vučić je je da nijedan grad nije posetio toliko puta kao Niš.

– Ono što je važno, izgradili smo put Niš-Bela Palanka, spojili Pirot i Dimitrovgrad. Niš je na auto-putu za Beograd, mi smo uradili auto-put de fakto od Sofije do Istanbula. Spojili smo Niš sa Leskovcom i Vranjem, ali i Severnom Makedonijom. Radimo brzu prugu Beograd-Niš i sa radovima na terenu krećemo u martu iduće godine.

Rekao je i da se radi pruga Niš-Brestovac na kojoj su danas počeli radovi. Najavio je da dolaze drugačija i bolja vremena, veliki investitori i da je reč o najvećim fabrikama, a u međuvremenu „nismo uništili nijednu kao neki pre nas“.

Obnovljene su škole, bulevari, ali i Klinički centar u ovom gradu, napomenuo je predsednik i pitao „kada je bilo više ulaganja u Niš od 1945. godine“. Prosečna plata u Nišu je 520 evra, i dalje niža od republičkog proseka, ali je uvećanje 65 odsto za samo devet godina.

O napadima na porodicu

Predsednik kaže da je to izraz nemoći, nedostatka planova i svega drugog.

– Neka im je na čast – kratko je rekao Vučić.

Podsetimo, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da je u Briselu postignut dogovor.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare