VAŠINGTONU PREKIPELO, BERLIN JOŠ UZ KURTIJA

Osipa se podrška saveznika Prištine za nerazumni potez nasilnog upada na sever Kosova i trenutno uz premijera privremenih institucija u pokrajini Aljbina Kurtija, prema nezvaničnim saznanjima stoji samo Nemačka. Ta podrška data je „ispod žita“, dok se zvanično iz Berlina obe strane pozivaju na smirivanje situacije, uzdržavanje od provokacija i povratak za pregovarački sto.
Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena se oštro postavila premq poslednjem Kurtijevom potezu, uvidevši da je on ceo region doveo na ivicu sukoba. Prema nezvaničnim diplomatskim informacijama iz Stejt departmenta su jasno stavili do znanja predsednici lažne države Vljosi Osmani, tokom njene nedavne posete SAD, da se ne slažu sa naružanjem specijala Rosu i dokaz tome je dolazak KFOR vojnika u blizinu administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO Jan Stoltenberg dogovorili su dolazak KFOR vojnika na administrativne prelaze, potvrdio je ministar odbrane Nebojša Stefanović.
Iz Vašingtona stižu i signali da će se posle kraćeg zatišja, Bajdenova administracija više angažovati na rešavanju kosovskog pitanja, jer se Evropska unija ne snalazi baš najbolje.
Američke obaveštajne službe pojačale su prisustvo na terenu i poslednjih dana su slale izveštaje u Vašington, ali i upozorenja Kurtiju da Beograd misli ozbiljno kada poručuje da će učiniti sve da zaštiti Srbe na Kosovu.

UDARNA VEST.rs (Večernje novosti)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare