PREDSEDNIK VUČIĆ SE DANAS SUSREO SA AMBASADORIMA KINE I RUSIJE /Foto/

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadorku Narodne Republike Кine Čen Bo.

Predsednik Vučić i ambasadorka Čen su razgovarali o situaciji na severu Кosova i Metohije. Ovom prilikom je ambasadorka Čen predsedniku Vučiću prenela da je stav kineske strane po pitanju Кosova i Metohije dosledan i jasan.

„Кineska strana pridaje posebnu pažnju trenutnoj napetoj situaciji na severu Кosova i Metohije i smatra da jednostrano preuzeta akcija nije u interesu mira i stabilnosti regiona. Međunarodna zajednica treba ravnopravno da tretira sve strane, dvostruki standard nije u korist rešavanja problema. Кineska strana poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije po pitanju Кosova i Metohije, razume i podržava legitimne zahteve Srbije, uključujući one po pitanju zaštite bezbednosti i legalnih prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, u nadi da će svi dosad postignuti sporazumi dve strane biti strogo ispoštovani“, navela je ambasadorka Čen zvanični stav kineske strane.

Predsednik Vučić je zahvalio predsedniku Siju i kineskoj državi i partiji na podršci po pitanju Кosova i Metohije.

Ovom prilikom je predsednik Vučić uručio ambasadorki Čen čestitku upućenu predsedniku Siju povodom 1. oktobra, Dana osnivanja Narodne Republike Кine. Predsednik Vučić je rekao da Srbija poštuje i voli Кinu i da je odlučna da neguje iskreno srpsko-kinesko prijateljstvo, što, između ostalog, navodi u čestitki:

„Izuzetno sam ponosan što su sveukupni odnosi između Republike Srbije i Narodne Republike Кine na istorijskom vrhuncu, u trenutku kada imam čast i odgovornost da budem na čelu Republike Srbije. Posebno mi je zadovoljstvo da sa Vama sarađujem na svestranom unapređenju strateškog partnerstva naših zemalja. Duboko verujem u svetlu budućnost naših odnosa, zasnovanih na čeličnom prijateljstvu i strateškom partnerstvu i neraskidivim vezama između naša dva naroda.“

Ambasadorka Čen je zahvalila predsedniku Vučiću na čestitki povodom nacionalnog praznika, ističući da je ovo veoma značajna godina u kineskoj istoriji, s obzirom da je obeležena stogodišnjica osnivanja Кomunističke partije Кine i ispunjeni značajni ciljevi.

Predsednik Vučić i ambasadorka Čen su istakli da zajednički infrastrukturni projekti napreduju planiranom dinamikom i u isto vreme razmotrili planove za nastavak radova na brzoj pruzi između Beograda i Budimpešte, na deonici od Novog Sada do srpsko-mađarske granice.

Nakon susreta sa ambasadorkom Narodne Republike Кine Čen Bo, predsednik Vučić je ugostio ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka.


Ambasador Rusije je preneo danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da „Moskva sa velikom zabrinutošću prati situaciju na severu Kosova i Metohije“ i ukazao da „odgovornost za nastalu krizu leži na privremenim institucijama u Prištini, koje krše i ne ispunjavaju sporazume koji su ranije potpisani“, saopštio je Vučićev kabinet.

Ambasador Bocan-Harčenko je u razgovoru istakao i da „srpska strana deluje sa najvećom odgovornošću, dok Priština ne pokazuje nijedan znak da je za traženje kompromisnog rešenja“, navodi se u saopštenju.

Vučić je, dodaje se, „zahvalio na aktivnoj podršci Ruske Federacije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije“.

Vučić i Bocan-Harčenko su razgovarali i o zajedničkim srpsko-ruskim projektima u sklopu priprema za novo zasedanje Medjuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju i posetu potpredsednika ruske Vlade Jurija Borisova, a Vučić je rekao da se nada da će u narednim mesecima ponovo imati čast da razgovara sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Podsetimo, predsednik Srbije dan ranije otkazao je sastanke sa kineskom ambasadorkom kao i ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan Harčenkom.

Predsednik je otkazao neke obaveze po savetu lekara, rekla je Suzana Vasiljević, savetnica za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Otkazan je i Vučićev najavljen govor na dvodnevnoj konferenciji „Zapadni Balkan, jedan region, jedno tržište – korak prema zajedničkom tržištu EU“ u Novom Sadu.

UDARNA VEST.rs (Kurir/Instagram)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare