NOVI SISTEM FISKALIZACIJE U SRBIJI

Počinje novi, drugi čin fiskalizacije u Srbiji. Promene su tehnološke – uvode se novi softveri na postojeće fiskalne kase ili se kase zamenjuju mobilnim telefonima, tabletima sa elektronskim fiskalnim aplikacijama, a u oba slučaju fiskalni računi imaju QR kod.

Promene su i suštinske – Poreska uprava imaće bolji, gotovo momentalni uvid i kontrolu izdavanja računa. Istoremeno, povećava se broj preduzetnika koji će morati da izdaju fiskalni račun na nekom od uređaja. To su frizeri, kozmetičari… veliki broj uslužnih delatnosti koji su do sada bili izuzeti. Da ostanu izuzeti „izborili“ su se taksisti i advokati.

Kao i svaka do sada i ova promena otvorila je niz pitanja i nedoumica – čime je izazvana, kako će da pomogne privredi, preduzetnicima, građanima, Poreskoj upravi u borbi protiv sive ekonomije? Da li je moralo baš sada, kada ionako imaju dovoljno problema, odnosno gubitaka zbog pandemije i po kom kriterijumu su uvedne obavezne kase za kamenorezca, ali ne i za advokate? 
Od petka će privrednici moći da prijave objekte, a od 15. oktobra potražuju subvencije za novu fiskalizaciju, koja počinje 1. novembra, uz prelazni period do aprila iduće godine. Vlada je obezbedila šest milijardi dinara pomoći za opremu uz koju će se fiskalni računi, u trenutku izdavanja, očitavati i u Poreskoj upravi.

U zakonu je ovo bezbednosni element, a u stvari kartica koju će izdavati Poreska uprava. Uslov je za uključivanje u novi sistem fiskalizacije, piše RTS. 

Prvi korak ka njoj je da privrednici prijave objekte prodaje. Od petka će to biti moguće na portalu Poreske uprave, a pojam objekta je nešto širi. 

Saša Dulić iz Poreske uprava objašnjava da je to objekat koji ima svoju adresu, zatim pokretni poslovni prostor, na primer autobus u međugradskom saobraćaju, zatim veb-trgovina, portal na kome se obavlja veb-trgovina, i četvrta vrsta je automat – automati za prodaju kafe, grickalica, pića i slično.

Pošto će ova promena da bude i novi trošak za preduzetnike, država će im pomoći subvencijama za kupovinu aparata ili instaliranje aplikacija. Prijava počinje 1. oktobra, prelazni period traje od novembra do kraja aprila kada će svi morati da izdaju on lajn fiskalne račune sa QR kodom.

Za subvencije za nabavku sada potrebne opreme privrednici mogu konkurisati od 15. oktobra do 31. januara.

– Sto evra u dinarskoj protivvrednosti za svako prodajno mesto i dodatnih sto evra za svaki fiskalni uređaj. Na osnovu analiza cena na tržištu, onoga što je bilo u Hrvatskoj i Crnoj Gori, razgovora sa proizvođačima fiskalnih kasa, to je iznos koji treba u potpunosti da pokrije troškove privrede, rekao je Siniša Mali.

Neće više biti troškova obaveznog godišnjeg servisiranja, certifikacije i čuvanja kontrolnih traka.

– Ono što je važno – mi nećemo čekati 31. januar da isplaćujemo subvencije, nego ćemo svakih sedam dana, kako se budu prijavljivali obveznici pokrivati te troškove kako bismo ubrzali uvođenje novog sistema fiskalizacije, kaže Mali.

Sa prelaskom na e-fiskalizaciju, pod nadzorom poreznika biće i zanatlije, pogrebnici, preprodavci na pijaci i mnogi koji do sada nisu.

Zbog toga se očekuje da će umesto 200.000 fiskalnih kasa koliko ih sada imamo, u funkciji biti za trećinu više različitih fiskalnih uređaja.

UDARNA VEST.rs (Blic/Novosti)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare