NOVA POMOĆ U BORBI PROTIV KORONA VIRUSA! Srbija uvela još dva leka protiv korone

Srbija je najnovijom, 12. verzijom protokola za lečenje pacijenata s kovidom 19 i zvanično uvela biološku terapiju za teške pacijente, saznaje Kurir. Osim tocilizumaba, koji je kao takav već bio u protokolu, ali bez naznake da je reč o biološkoj terapiji, sada su dodati i lekovi baricitinib i sarilumab.

Kako je navedeno u 12. verziji protokola, koja važi od juče, biološka terapija se primenjuje kod pacijenata sa umereno teškom do veoma teškom kliničkom slikom, koji su hospitalizovani u poluintenzivnoj ili intenzivnoj nezi, i to u slučaju progresije nalaza na plućima i/ili porasta markera zapaljenja, uz prethodno primenjene druge preporučene terapijske mere. Takođe, u protokolu je naznačeno da ga „deo vodiča ne preporučuje s obzirom na izostanak dokaza efikasnosti“.

– Indikacija za primenu je IL-6 = 40 ng/l, uz porast CRP >50 mg/l (ili trostruki porast koncentracije CRP unutar 48 č, ako ne može da se odredi IL-6) uz znake kovid pneumonije praćene sa = 25 resp/min, SpO2 (pulsnom oksimetrijom) <93% i pO2 <8,66 kPa bez oksigene terapije – piše u 12. verziji protokola.

A to zapravo znači da interleukin 6 (IL-6), jedan od markera zapaljenja, mora da bude najmanje 40 (normalno je 6-7), a CRP, koji takođe pokazuje zapaljenje, veći od 50 (normalno je obično do 5). Osim toga, da pacijent koji ima upalu pluća ima najmanje 25 udisaja u minutu (normalno je inače 12-18), da je saturacija merena na prstu pala ispod 93 i da su loše gasne analize.

Svi ovi lekovi, inače, koriste se kod kovida 19 kako bi se na koncu pokušalo sprečavanje citokinske oluje, koja može biti smrtonosna. Sva tri leka su odranije u upotrebi, koriste se za lečenje različitih oboljenja, a najpoznatiji su po lečenju reumatoidnog artritisa.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare