FON DER LAJEN: Investicija u budućost Zapadnog Balkana je investicija u budućnost EU!

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, u godišnjem govoru o Stanju EU, naglasila je važnost evrointegracija Zapadnog Balkana i najavila skoru posetu regionu 

”Pre kraja meseca putujem u region da pošaljem jak signal naše posvećenosti procesu proširenja. To dugujemo svim mladim ljudima koji veruju u budućost u Evropi”, poručila je fon der Lajen.

U govoru pred Evropskim parlementom u Strazburu, fon der Lajen je poručila da je EU pojačali i finansijsku podršku Zapadnom Balkanu kroz novi Investiciono ekonomski plan koji predstavlja oko trećine BDP celog regiona Zapadnog Balkana.

”Investicja u budućnost Zapadnog Balkana je investicija u budućost EU”, zaključila je Ursula fon der Lajena ispraceha aplauzom poslanika EP.

Predsednica Evropske komise je govoreći o ulozí EU kao globalnog igrača nagalasila da taktike odbrane interesa EU nisu samo u jačanju sopstvenih kapaciteta odbrene već i u stvaranju jakih partnerstava širom sveta kao osnove za buduću stabilnost i prosperitet.

”Taj posao počinje produbljivanjem naše saradnje sa najbližim saveznicima kao što su SAD. SAD i EU će uvek biti snaznije zajedno, a isto važi i za nase susede na Zapdnom Balkanu”, navela je fon der Lajen.

Ona je upozorila da Evropa ”može i mora” da uradí više sama na međunarondoj šceni, a da prvenstveno obezbedi stabilnost u najbližem regionu.

”Ako se ne reaguje na vreme na krizu u susedstvu kriza će doci kod vas”, zaklučila je fon der Lajen.

Ona je takođe upozorila da nedostak političke volje kao najčesći uzork kašnjenja u reakciji EU na međunarodnoj sceni.

UDARNA VEST.rs (Informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare