NOVA PRAVILA ZA ULAZAK U KAFIĆE I BAROVE: Kovid propusnice podržavaju i stručnjaci i ugostitelji!

Premijerka Ana Brnabić rekla je da će za nekoliko dana biti doneta odluka o uvođenju kovid sertifikata za boravak u noćnim klubovima, barovima, restoranima i kafićima, i to – u unutrašnjem delu, a ovu inicijativu države podržao je veliki broj i stručnjaka i ugostitelja!

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je za RTS da će ovi sertifikati biti „široko primenjivani i dodao da će u tim propusnicama biti zabeleženo ko je bio odgovoran i zaštitio se sa najmanje dve doze vakcine, ali i podaci o onima koji se kontrolišu, bilo da je to antigenski ili PCR test ili imaju potvrdu infektologa da su preležali bolest i stekli prirodni imunitet.

Uvođenje kovid sertifikata podržao je i Miša Relić, predsednik Udruženja noćnih klubova.

– Ne vidimo drugi način za funkcionisanje i maksimalno ćemo se pridržavati pravila s tim da očekujemo da nas krizni štab konsultuje, kontaktira oko nekih detalja, pre svega da bi se donela pravila koja na terenu možemo da sprovedemo. Ovo je jedina moguća odluka za spas poslova naših zaposlenih i naših firmi – rekao je Relić za Kurir i dodao da je procena da će u početku verovatno biti manje gostiju, ali da veruju da će se dobar deo populacije mladih vakcinisati kako bismo mogli da živimo normalno.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je za TV Prva da će Grad Beograd ispoštovati svaku odluku kriznog štaba, te da je za Grad važno da radi privreda:

– Nismo se nikada mešali u to kakve će epidemiološke mere biti u objektima, samo smo insistirali na tome da ugostitelji rade. Za nas je važno da radi privreda, ugostitelji, a koje će mere donositi Krizni štab, što se nas tiče, svaka će biti ispoštovana.

Sa druge strane, prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš istakao je za Kurir da ovu inicijativu podržava, ali da ona nije dovoljna:

– Podržavam, ali se njom jako malo postiže. Ako se odluka proširi i na događaje, pozorišta, tržne centre, bioskope može imati nekog, pre svega psihološkog, efekta na povećan obim vakcinacije. Međutim, nije dovoljna i imaće jako skroman efekat na smanjenje broja zaraženih, hospitalizovanih i umrlih.

ČINJENICE

Ovo će sadržavati kovid sertifikati

– Ime i prezime

– Da li je osoba vakcinisana, i revakcinisana, kada i kojom vakcinom

– Da li je i kada rađen antigenski ili PCR test

– Prisustvo antitela nakon preležane bolesti

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare