SVE O KOVID SERTIFIKATIMA Dr Tiodorović objasnio kako će izgledati i gde će se sve primenjivati PROPUSNICE ZA VAKCINISANE u Srbiji, premijerka: Ovako nisu neustavni

Prof.dr Branislav Tiodorović izjavio je da je neophodno da se okrenemo vakcinaciji, da su mere jasne i precizne, ali da problem leži u njihovoj kontroli. Poručio je da aktuelne mere uređuju sve – od ulaska u zemlju do funkcionisanja unutar zemlje i prevencije.

– Ako imamo situaciju da su ljudi bili u kontaktu u svojoj porodici, na radnom mestu, sa svojim prijateljima, sa nekim ko je bolestan, ko je pozitivan, da mu je predviđeno da bude deset dana u kućnoj izolaciji. Da li se neko toga pridržava? Ne. To nije navika našeg stanovništva, da poštuje mere – izjavio je Tiodorović za RTS.

On je naglasio da treba da se okrenemo vakcinaciji, kao i da nije adekvatno da se broj obolelih poredi sa brojkama od prošle godine.

– Tada nismo imali vakcinu na raspolaganju, jednu meru koja svuda u svetu, pa i kod nas, jedina koja može zaustaviti, da ovu epidemiju kontrolišemo. Ja pozivam na vakcinaciju još jednom – napomenuo je Tiodorović.

Govoreći o kovid sertifikatima, čije je moguće uvođenje juče najavila premijerka Brnabić, Tiodorović je rekao da oni imaju za cilj da se obezbedi da će onima koji su odgovorni i koji su primili vakcinu, kao i oni koji se kontrolišu testovima i koji su preležali bolest, sve u sertifikatu biti pouzdano napisano.

Naglasio je da će se kovid sertifikati koristiti u unutrašnjim delovima noćnih klubova, barova, restorana i kafića.

Premijerka Ana Brnabić potvrdila je ove reči i dodala da se u ovom trenutku razmatra da se polako uvode sertifikati na onim mestima u kojima nije neophodno da građani borave kao što su kafići, restorani i noćni klubovi, jer se tako ne krši Ustav.

– Što se tiče primedbi da su kovid sertifikati neustavni, tako je. U velikoj meri jesu ukoliko ih uvodite za neke stvari koji su ljudima neophodne. Ne možete ih uvoditi kao što su to uradile neke druge zemlje, ne znam kako su to radili, mi smo svih ovih dana I nedelja gledali kako je to bilo moguće za recimo maloprodajne objekte – rekla je Brnabić, odgovarajući na pitanja novinara nakon obilaska zgrade Ložionice u Beogradu.

„Škole treba da rade“

Na pitanje N1 da li misli da deca treba da idu školu i da li su tamo najbezbedniji, jer, postoje primeri da oni donose virus roditeljima, Brnabić je rekla da misli da treba, ističući da to nije njeno, već mišljenje stručnjaka.

– Iako ja znam da vi često ne verujete stručnjacima, imate diskutabilne stručnjake koje dovodite u vaš studio da pričaju ljudima kako treća doza vakcine nije treća sreća, kako je oni nikome ne bi dali i kako treća vakcina nije dovoljno ispitana – rekla je Brnabić i dodala da “više odgovornosti ne bi bilo na odmet“.

To je i Tiodorović rekao jer smatra da škole treba da nastave da rade jer je to najbolji način da deca doživljavaju školu kao vaspitnu, a ne samo kao obrazovnu ustanovu.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare