U SRBIJI SVE VIŠE PRIVATNIH PRODUŽENIH BORAVAKA Ministarstvo: Nismo davali saglasnost za njihovo otvaranje!

Mnogi roditelji su prethodnih dana, dovodeći svoju decu u školu, dobijali flajere sa reklamom za privatni produženi boravak. Ove ustanove u oglasima kao prednost napominju male grupe, posvećen rad, stručan kadar, kreativne radionice, pripreme za kontrolne…

Privatni produženi boravci su prethodnih godina postali jako popularni u Srbiji. Sve ih je više, naročito u velikim gradovima, a glavni razlog za to je nedostatak mesta u boravcima u državnim osnovnim školama.
U Srbiji su poslednjih godina sve popularniji privatni produženi boravci, a samo u Beogradu ih, prema nekim procenama, ima preko stotinu. Međutim, u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objašnjavaju da „prosvetnim zakonima nije propisan produženi boravak mimo osnovne javne ili privatne škole“.

– Ministarstvo do sada nije davalo saglasnosti za otvaranje produženih privatnih boravaka, niti su se sa takvim zahtevima Ministarstvu obraćala pravna ili fizička lica. Ministarstvo više od 20 godina finansira produženi boravak u državnim osnovnim školama.

Poslednjih godina zbog zabrane zapošljavanja i ekonomske situacije, MPNTR odobrava i finansira samo grupe za 1-2. razred. Pojedine lokalne samouprave finansiraju kroz svoje budžete i 3-4. razred (primer je Beograd) – kažu u Ministarstvu i dodaju da je u državnim osnovnim školama produženi boravak dece besplatan.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare