Najavljena poseta Merkelove Beogradu je poruka da je Srbija lider u regionu

Dolazak odlazeće nemačke kancelarke Angele Merkel u Srbiju, što je najavio predsednik Aleksandar Vučić, poruka je da je naša država lider u ovom regionu, ocenjuju sagovornici Kurira.

Bivši ambasador Milisav Paić ističe da se sa odlaskom Merkelove završava jedna stranica u istoriji Evrope i Nemačke, kao politički i ekonomski najjače evropske države.

– Nemačka je zadržala jasan stav, a to je da je pitanje Kosova i Metohije, na neki način, završeno pitanje i da tu nema šta da se razgovara osim da dođe do međusobnog priznanja. Ali jedno je činjenica – Merkelova lično nije pritiskala Srbiju – kaže Paić i dodaje da su ti pritisci najčešće dolazili od poslanika u Bundestagu, ne samo po pitanju Kosova već i po pitanju Vojvodine.

Paić ističe da poseta Merkelove predstavlja simbolično priznanje predsedniku Vučiću, jer je uspostavljen jedan vrlo dobar lični kontakt, što je više nego korisno.

– Ova poseta je značajna jer će još jednom da pokaže značaj Srbije u evropskim relacijama i to je potvrda da je Srbija faktor stabilnosti i mira, kao i da je vodeća i centralna zemlja u našem području – navodi Paić.

Dodaje da sada ostaje da se nadamo da će posle izbora nove nemačke vlade i kancelara da se nastavi taj politički dijalog i da ćemo u novom kancelaru imati partnera kao što je bila Merkelova.

Bez razvijene saradnje s Nemačkom ne bi bilo ni razvoja Srbije i tolikog ekonomskog rasta koji sada imamo.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare