OTVORENA KOVID BOLNICA U NOVOM SADU Bolnica ima 616 POSTELJA, popodne stižu prvi pacijenti iz KCV

Privremena kovid bolnica na Mišeluku, čija je izgradnja i opremanje koštalo više od osam milijardi dinara, počinje sa radom danas. Otvaranju prisustvuju, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, pokrajinski sekretar Zoran Gojković…

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je na otvaranju bolnice da je država uprkos pandemiji, koja još uvek traje, uspela da izgradi bolnicu.

-Nakon bolnice u Batajnici, Kruševcu, danas otvaramo bolnicu u Novom Sadu. Zadovoljna sam i ponosna, zato što je ovaj nivo opremljenosti i nege, koju ćemo moći da pružimo građanima na maksimalnom nivou. Ne postoji ništa više što jedna država može da uradi, da zdravstveni sistem pruži. Želim da kažem, da je ovim Novi Sad dobio veliku stvar, opštu bolnicu, kada sve prođe ovo će biti opšta bolnica, o kojoj se decenijama sanjalo, izjavila je premijerka.

Kako je dodala urađena je velika stvar koja ostaje generacijama.

-I korona će proći, a zavisi od nas, zavisi od kolektivnog imuniteta društva. Želim da zamolim sve one koji nisu primili vakcinu da se vakcinišu.Konačno želim da kažem da sam srećna što smo u svemu ovome primili brojne mlade zdravstvene radnike, i specijaliste, i medicinske sestre, i mnogi su dobili posao zahvaljujući ovoj bolnici. Mi smo u poslednjih 10 godina, za čak 89 odsto povećali plate medicinskih sestara, sa 30.000 dinara na 56.800 dinara, i uspeli smo da podignemo plate lekara na 77 odsto. Ovo nije ni približino koliko su oni zaslužili, a plate će kontinuirano rasti, istakla je premijerka.

Objekat od 19.500, nakon završetka epidemije kovida-19 biće Gradska bolnica. U bolnici će biti dve operacione sale, angio sala, dva rendgena, dva skenera, endoskopija, laboratorija, pet ambulanti i osam dijaliznih mesta, piše RTV.

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine (KCV) Edita Stokić kaže za RTS da će prvi pacijenti nove kovid-bolnice u Novom Sadu, biti oni koji su sada hospitalizovani u KCV.

„Sada su u toku pripreme za njihov transport u popodnevnim satima“, navodi Stokićeva.

Što se tiče zdravstvenih radnika, potvrđuje da ih ima dovoljno da pokriju kapacitete nove bolnice.

Prema njenim rečima, „KCV je preuzeo sve i preuzeće sve da ova bolnica radi punim kapacitetom, i da bude obezbeđen kadar“.

Kako je objasnila, ideja je da u početku rad započnu najiskusniji specijalisti, koji su u prethodnih godinu dana lečili kovid pacijente, uz istovremenu edukaciju novih kadrova.

Stokićeva navodi da će nova bolnica imati 616 postelja, od toga 212 koje će obuhvatiti jedinicu intenzivne terapije i 404 postelja koje će pripadati kategoriji poluintenzivne terapije. Biće udvostručeni bolnički kapaciteti u celoj pokrajini.

Za razliku od drugih kovid bolnica, kako je istakla, imaće i jedinstvenu banku krvi.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare