PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRATIO JAVNOSTI SA BLEDA: Ne možete zaustavite narode koji sarađuju, očekujemo veliku posetu Angele Merkel

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić direktno će uključio u program TV Pink tokom posete Sloveniji, sa Bleda, uoči bledskog strateškog foruma

Predsednik Srbije boravi u poseti Sloveniji gde će učestvovati na Bledskom strateškom forumu.

Vučić večeras organizuje večeru u Dvorcu Zemono, a gosti će biti i Zoran Zaev i Edi Rama.

– Razgovarali smo o mnogim zajedničkim inicijativama, a razgovarao sam i sa gradonačelnikom Ljubljane, kaže Vučić.

– Ne možete zaustaviti narode koji žele da sarađuju, n znam kome bi smetalo da između Beograda, Skoplja i Tirane nema granica. Mislim da je to veoma važno i ne postoji razlog da to bude loše.

– Nije od juče da Srbiju obuzdavaju a da druge jačaju, zato je naš interes da čuvamo mir i da jačamo. Danas je prosečna plata u Srbiji 560 evra, ima puno stranih investicija., to je velika prednost i nekim silama to ne odgovara, pokušavaće da podižu druge a Srbiju spuštaju, neki smatraju da je inicijativa Otvoreni Balkan način jačanja Srbije. Amerikanci su to podržali, Višegradska grupa, danas nas je podržao i danski ministar spoljnih poslova.

– Očekujemo veliku posetu Angele Merkel. Nemačku morate da imate kao svog prijatelja.

– Uvećali smo mnogostruko odnose sa Turskom, Kinom, napredujemo, zato nam je potreban mir i stabilnost.

– Već bezbroj puta sam pokušao da pokrenem važan dijalog između Srba i Bošnjaka, mi moramo da razmišljamo o budućnosti, da se poštujemo. Teško je racionalno razmatrati jer će oni uvek da potegnu argument Srebrenice. Ali treba graditi puteve, nama je cilj da se povežemo auto-putevima, ali nema odgovora na to.

– Ako traže smenu MIlorada Dodika rade se o veoma opasnom presedanu, tako bi se ispunila volja jednog naroda nauštrb interesa drugog, ali neće biti takvih odluka, a ako ih bude, Srbija to neće podržati, niko to neće prihvatiti, ne prihvatamo da neko umesto naroda odlučuje. To je jako opasno, da nemam reči. Zamislite da je Dodik to tražio od njih.

– Ne treba nam rušenje integriteta ni Srbije ni BiH, ali kad neko misli da će međunardosni faktor da reši probleme, onda dolazimo do pitanja na koje nije lako dati odgovor.

– NIsam potvrdio nikom da neću ići u Crnu Goru na ustoličenje mitropolita Joankija. Đukanović se predstavlja kao branitelj crnogorskih interesa od velikosrpske politike, ali kao državnik to ne razumem. Na svaki način pokušava se da se ne napravi popis, oni žele da Srba bude još manje nego na prošlim izborima. ne razumem potrebu da Čanak ode u Crnu Goru, ali on ima prava na svoj izbor. Priča o izjašnjavanju na popisu kao „Vojvođanin“ je samo još jedan način za rastakanje Srbije.

Vučić kaže da ga raduje to što je „noćna mora tajkunima i lopovima“.

– Danas je Srbija dovoljno snažna, Srbija postaje lider u regionu, Srbija ima najnižu cenu električne energije u reguionu. Srbija zahvaljujući dobrim ugovorima u Srbiji ima najnižu cenu gasa. Ali, razumem, prvi septembar je, počnje školska godina, roditelji imaju dosta izdataka – navodi Vučić.

Srbija je danas ekonomski snažna, napredna, ne može niko da je razruši. Ja se radujem tome što sam noćna mora tajkunima i lopovima. Ne može da me iznerivra naslov u njihovim novinama. Ne interesuje me šta pričaju i pišu. Jedino što me pogodi jeste kada mi pljuju porodicu i izgovaraju laži.

– Kakvu su prevaru pokušali da izvedu. Oni su rekli da je potrošačka korpa u 2010. godini, odnosno, da je bila potrebna jedna plata. Da je prosečna potrošačka korpa u decembru bila 27.800, oni su slagali za 25 posto, nisu za 2,5 posto, nego za deset puta više. Pogrešan im je, 25.400 je bio, a ne 27.800. Svaki broj slu slagali. Oni su uvereni da govore istinu, zato što ne žele da priznaju da su u krivu. Baš njih briga za te podatke, sutra će da kažu Vučić je kupio kuću u Ritopeku, Vulin je dovodio na klanje, pa njih baš briga, oni će da lažu šta god.

– Ja kao predsednik ne mogu da se ponašam neodgovorno kao oni. NJihova želja je da razgovarjau sa strnacima i da se odluke donose na travnjaku. Sve ostalo što su radili dok su imali vlast je bila pljačka Srbije za njihove džepove – rekao je Vučić.

Kako je rekao predsednik Vučić, ako pogledate medije 2012. godine, tada nije bilo nijednog opozicionog medija.

– Danas imate čitav dijapazon medija. Oni ipak osećaju da njih narod neće i tako nastupaju. Razume se da će pokušavati da uz delimičnu strnau podršku pokušaju da smene vlast. Oni su veliki favoriti, oni su gotovo osvojili vlast u Beogradu, a što se tiče Srbije i predsendičkih izbora i tu su favoriti. Ja ih pozivam da se ujedine, a mi ćemo sami da pokušamo da im se suprotstavimo u ime građana Srbije – rekao je Vučić.

Predsednik kaže da mu je „žao što Đilas ne želi da razgovara sa njim“.

– Ja sam uvek bio spreman na svaku vrstu razgovora. Žao mi je jako što Đilas ne želi i neće da razgovara sa mnom. Ali, to govori o njegovom demokratskom kapacitetu. Ja sam uvek za razgovore. Evo, pozivam sve tajkunske listove i medije da se ujedine protiv mene. Šta god ja uradio, oni nikada neće biti zadovoljni – rekao je predsednik.

Predsednik države Aleksandar Vučić izjavio je večeras da još nije doneo nikakavu odluku da li će ići na ustoličenje mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija, na Cetinju, iako se u nekim medijima pojavljuju „izmišljotine“.

„Nisam doneo nikakvu odluku, sagledavam svaki dan situaciju, doneću odluku u skladu sa interesima ukupnog srpskog naroda, Srpske pravoslavne crkve i Srbije“, rekao je Vučić rekao za TV Pink.

Kako je naveo, Srbija nije zainteresovana za Crnu Goru, osim za prava srpskog naroda u toj državi. Komentarišući najavu crnogorskog predsednika Mila Đukanovića da će ići na Cetinje da brani Crnu Goru, Vučić je rekao da Đukanović želi da „sve one koji su antisrpski ujedini, da time drži svoju političku platformu“.

„On se predstavlja kao branitelj crnogorskih državnih nacionalnih interesa, tobož ugroženih od velikosrpske imperijalitičke politike“, rekao je Vučić.

Kako je naveo, Srbija nije zainteresovana za Crnu Goru, osim za prava srpskog naroda u toj državi. Komentarišući najavu crnogorskog predsednika Mila Đukanovića da će ići na Cetinje da brani Crnu Goru, Vučić je rekao da Đukanović želi da „sve one koji su antisrpski ujedini, da time drži svoju političku platformu“.

„On se predstavlja kao branitelj crnogorskih državnih nacionalnih interesa, tobož ugroženih od velikosrpske imperijalitičke politike“, rekao je Vučić.

Povodom najave predsednika LSV Nenada Čanka da će ići na Cetinje i pridružiti se Đukanoviću, on je rekao da „mogu zajedno da pevaju i „Čavoglavu'“.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare