GRAD BEOGRAD ODAJE POČAST NAŠIM VELIKANIMA: Milena i Gaga dobijaju skver, a Radović i Pupin spomenik!

Odbornici skupštine Grada Beograda na jučerašnjoj sednici doneli su odluku da se pojedinim velikanima, koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji, oda počast i zahvalnost tako što će po njima biti nazvane ulice, parkovi, skverovi, a neki će dobiti i spomenike.

Prestonica će tako uskoro biti ulepšana skverom koji će dobiti naziv po našem neprevaziđenom glumačkom paru Mileni Dravić i Draganu Nikoliću, kao i spomenicima koji će biti podignuti u čast čuvenom pesniku i aforističaru Dušanu Radoviću i naučniku Mihajlu Pupinu.

Sa druge strane, ulica na Voždovcu poneće naziv po Ljubanu Jednaku, jedinom preživelom svedoku zločina, koji su 1941. počinile ustaše u pravoslavnoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Glini.

– Tako čuvamo uspomenu na velikane iz naše bliže i dalje prošlosti, negujemo kulturu sećanja i odajemo počast svim onim ljudima koji su dali velike doprinose za grad Beograd – rekao je juče gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić na početku sednice.

Skver Milene Dravić (Beograd, 5. oktobar 1940 – Beograd, 14. oktobar 2018) i Dragana Nikolića (Beograd, 20. avgust 1943 – Beograd, 11. mart 2016)

Na uglu Mileševske i Cara Nikolaja na Vračaru u toku je izgrdnja trga koji će poneti ime našeg proslavljenog glumačkog para. Velikani glumišta upoznali su se na sminaju filma „Horoskop“ 1969, a venčali su se 1971. u pauzi snimanja. Oboje su ostali neizbrisiv trag u pozorištu i na filmu i dobitnici su brojnih nagrada, a na platou će biti postavljena skulptura koja predstavlja Milenu i Dragana iz kultne serije „Obraz uz obraz“, koju su zajedno vodili na Televiziji Beograd.

Park Mike Oklopa (Beograd, 1947 – San Francisko, Kalifornija, SAD, 1. jul 2007)

Milan Oklopdžić srpski je književnik, rođen je i odrastao u Beogradu, na Čuburi. U srpsku istoriju književnosti ušao je prvim romanom „CA Blues“ („Kalifornijski bluz“), koji je napisao 1981. godine. Ta knjiga je u SFRJ prodata u više od 150.000 primeraka i stekla je kultni status. U SAD Oklopodžić je primljen u PEN-klub i stekao je brojne ugledne prijatelje medu američkim piscima i intelektualcima. U svojim delima često je isticao svoje beogradsko poreklo i identitet. Po njemu će naziv nositi park u Bulevaru kralja Aleksandra br. 84, na uglu sa Ulicom kneginje Zorke.

Spomenik Dušanu Radoviću (Niš, 29. novembar 1922 – Beograd, 16. avgust 1984)

Dušan Radović nezaboravan je srpski pesnik, pisac, novinar, aforističar i TV urednik. Bio je glavni urednik „Pionirskih novina“, programa za decu Radio Beograda, lista „Poletarac“, Studija B… Vodio je kultnu emisiju „Beograde dobro jutro“ i najširoj publici je poznat po neprevaziđenim aforizmima kojima je budio Beograđane. Dobitnik je naših najuglednijih nagrada. Spomenik njemu učast će biti podignut na Topličinom vencu.

Spomenik Mihajlu Pupinu (Idvor, kod Kovačice, 9. oktobar 1854 – Njujork, 12. mart 1935)

Bio je srpski i američki naučnik, pronalazač, profesor na Univerzitetu Kolumbija i počasni konzul Srbije u SAD. Dobitnik je Pulicerove nagrade (1924) za autobiografsko delo „Od pašnjaka do naučenjaka“. Tokom svog naučnog rada dao je značajne zaključke važne za polja višestruke telegrafije, bežične telegrafije i telefonije, potom rentgenologije, a ima i velikih zasluga za razvoj elektrotehnike. Zaslužan i za pronalazak Pupinovih kalemova. Dobitnik je mnogih naučnih nagrada i medalja, bio je član Američke akademije nauka, Srpske kraljevske akademije i počasni doktor 18 univerziteta. Spomenik će biti podignut ispred zgrade Tehničkog fakulteta u Beogradu.

Ulica Ljubana Jednaka (Gornje Selište, kod Gline, 2. septembar 1916 – Beograd, 5. maj 1997)

Ljuban Jednak jedini je preživeli svedok zločina, koji su ustaše počinile 29. i 30. jula i 4. i 5. avgusta 1941. u pravoslavnoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Glini, u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Za nepunih deset dana Pavelićeve ustaše su u crkvi zaklali 1.764 Srba sa područja Korduna, Banije, a zatim spalile crkvu. Jednak je o ovim zločinima svedočio u posleratnom sudskom procesu na suđenju Andiju Artukoviću, ministru unutrašnjih poslova tzv. NDH. O njemu je snimljen i dokumentarni film „Govorilo mi je nešto da ću ostat’ živ“, a po njemu će od sada naziv nositi i dosadašnja Imotska ulica, u opštini Voždovac.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare