AKCIJA META! Crnogorsko tužilaštvo: Vukotić hteo da pored Belivuka i Miljkovića smakne i Zvicera i Kašćelana!

Jovan Vukotić, navodni vođa „škaljarskog klana“ za kojim je crnogorska policija raspisala potragu, sumnjiči se za planiranje ubistava vođa „kavačkog klana“ Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana, kao i za podstrekavanje na ubistva Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, saopštili su juče Specijalno državno tužilaštvo i Uprava policije. Kako je otkriveno, sumnja se da je on bio organizator kriminalne grupe koja je pre više od mesec dana već optužena za pripremu likvidacije Belivuka i Miljkovića.

Specijalna oprema

– Za navodnim vođom škaljarskog kriminalnog klana, policija traga na teritoriji Crne Gore. Vukotić se sumnjiči za podstrekivanje na ubistvo i stvaranje kriminalne organizacije. Kriminalna organizacija, za koju je navedeno da je Vukotić predvodio, imala je posebne organizovane grupe za nabavku eksploziva, vozila i plovnih prevoznih sredstava – preneli su crnogorski mediji.

Prebacivanje loptice

Svađa MUP i tužilaštva oko ukidanja zabrane Belivuku

Crnogorski glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić juče je na konferenciji saopštio i da je odluka da se u januaru ukine mera zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću doneo kolegijum njihovog Ministarstva unutrašnjih poslova, ali da su oni tokom boravka u Kotoru bili praćeni 24 sata. – Kolegijum MUP-a Crne Gore doneo je odluku da se ova zabrana skine i da se oni prate 24 sata. Dakle, za sve vreme koje se nalaze u Crnoj Gori da budu praćeni i za sva ova lica, čini mi se od 17. do 27. januara, dakle deset dana su bili u Crnoj Gori, uz njih su bila najmanje dva naša istaknuta i sposobna agenta, odnosno policajca – izjavio je Katnić navodeći da je pre toga stigao telegram od kolega iz Srbije da oni „dok budu u Crnoj Gori, budu pod prismotrom“. Međutim, juče se oglasio i crnogorski MUP koji je demantovao ove Katnićeve navode tvrdeći da je zabrana ukinuta 28. decembra prošle godine i da su to mogli da učine kolegijum ili menadžment Uprave policije.

Specijalni tužilac Saša Čađenović, naveo je da se, prema do sada prikupljenim dokazima, on sumnjiči da je, u okviru kriminalne organizacije koja je formirana radi vršenja krivičnih dela ubistva i teška ubistva, davao uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije u pravcu izvršenja krivičnih dela.

– Vrbovao je lica za pripadnike kriminalne organizacije, planirao izvršenje krivičnih dela, obezbeđivao novac radi vršenja krivičnih dela zbog kojih je kriminalna organizacija i formirana – rekao je Čađenović.

Takođe, njegova je uloga je bila da obezbeđuje vatreno oružje i eksplozive za izvršenje krivičnih dela, sredstva za komunikaciju, vrši prikupljanje podataka i određuje osoba koja treba ubiti, određuje vreme, mesto i način izvršenja krivičnih dela zbog kojih je kriminalna organizacija formirana, podstrekava druga lica na izvršenje krivičnih dela zbog kojih je kriminalna organizacija formiran.

Čađenović je otkrio i da je u akciji policije koja je vođena pod nazivom „Meta“ otkrivena i zaplenjena eksplozivna naprava koja je trebalo da bude upotrebljena za ubistvo vođa „kavčana“.

Svedok Kamenko

– Za svako ubistvo je bila formirama posebna grupa na aplikaciji za razgovore, u kojoj su bili oni koji su bili angažovani za to krivično delo, a nisu znali ko su drugi pripadnici i šta su oni trebali da rade – otkriveno je tokom istrage.

Slike sa skaj aplikacije

Fotografisali ubijene i u Crnoj Gori

Specijalno državno tužilaštvo juče je saopštilo da su u okviru prikupljana dokaza u drugom predmetu, koji se vodi protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i još dvojice osumnjičeniz za otmicu Mileta Radulovića Kapetana, i ubistva Damira Hodžića i Alena Spahića pronađene telefonske komunikacije ali i fotografije koje je Belivuk slao za sada nepoznatom organizatoru grupe. Fotografije ubijenih iz kuće u Danilovgradu, prikazane su juče javnosti i one nisu brutalne kao one iz kuće strave u Ritopeku. – Komunikacije su eksplicitne, nepoznatom organizatoru slali su kako slikovne, tako i glasovne poruke – saopštio je tužilac Saša Čađenović.

Podsetimo, Marko Miljković i Veljko Belivuk, prema svedočenju svedoka saradnika čija je kodno ime Kamenko Kuč, trebalo je da budu likvidirani u januaru, petnaestak dana pred hapšenje, na aerodromu Tivat. Istovremeno, pripremana je likvidacija i dvojice vođa „kavačkog klana“, kod kojih su u poseti Miljković i Belivuk boravili u Kotoru u to vreme.

Jovan Vukotić, podsetimo, u Srbiji je bio osuđen na 15 meseci zatvora zbog falsifikovanog pasoša sa kojim je uhapšen u Turskoj. U februaru prošle godine, u najvećoj tajnosti je izručen Crnoj Gori, jer je navodno strahovao za svoj život. Inače, u sukobu dva kriminalna klana iz Kotora, koji je počeo 2014. do sada je ubijeno preko 50 ljudi.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare