DR ŠEKLER OTKRIO: Pandemija korona virusa će trajati kraće nego što se misli

„Ono što je naglo počelo isto tako će i da se završi – naglo. Kovid će se pretvoriti u bolest sa kojom ćemo da živimo, a vakcina nam samo pomaže da dobijemo na vremenu: da se mi prilagodimo virusu i on nama, sa što manje žrtava“, rekao je doktor Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog.

On je takođe rekao da će vakcina pomoći da se dobije na vremenu, to jest da se čovek i virus „prilagode jedan drugom“.

– Virus će još da mutira, ali će da mu opada patogenost i šteta koju nanosi. Zadržaće laku prenosivost, ali će nailaziti na sve više zaštićenih i klinička slika bolesti koju izaziva biće sve blaža – ukazuje Šekler.

Kako kaže, u postojećem četvrtom talasumože se očekivati minimum polovina novozaraženih dnevno od maksimuma koji je dostignut u trećem talasu – do 4.000 novih slučajeva.

Šekler ističe da organizam nevakcinisanog u kontaktu sa virsuom tek mora da nauči da pravi antitela, za šta su potrebne nedelje, dok se kod vakcinisanog dovoljan zaštitni nivo antitela napravi za dva dana.

– Dok organizam nevakcinisanog to nauči, virus se već razmnožio. Nevakcinisani su za virus prioritet, jer prvo napada najslabije, pa tako trenutni broj novozaraženih može da se nadmaši – rekao je Šekler.

Šekler je naveo da imunitet od vakcine vremenom opada.

– Imunitet vremenom opada. Ali, da bude jasno – i ako se inficirate, a vakcinisani ste, imate memorijske ćelije koje su minimum dva puta, ako ste primili obe doze, bile u kontaktu sa virusom, minimum dva puta ako su primljene obe doze vakcine. Organizam je to registrovao i nema razloga proizvoditi antitela do besvesti i neprestano ako nema kontakta sa virusom. Nivo antitela tako pada, ali kada ponovo dođemo u kontakt sa virusom organizam već ima spremne limfocite, majstore koji prave antitela da se ne razbolimo, ili bar ne teško – naveo je doktor.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare