TAJNI SUSRET MILA I VELJE? KLUPKO SE RASPLIĆE: Sve više indicija da su Belivuk i Miljković bili i kod Đukanovića!

Milo Đukanović, predsednik Crne Gore i DPS, video se sa Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem u januaru ove godine, kada su oni bili u Crnoj Gori. Njihov domaćin tada je bio Radoje Zvicer, odbegli vođa „kavačkog klana“.

Ovo tvrde dobro obavešteni sagovornici iz Crne Gore, a da u tome i te kako ima istine, pokazuje i činjenica da je Belivuk samo nekoliko dana uoči dolaska naprasno skinut s liste osoba kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru, na kojoj je bio dve godine.

U čitav kriminalni mozaik uklapa se i činjenica da je baš Zoran Lazović, blizak Đukanovićev saradnik i ekspomoćnik direktora sektora za borbu protiv organizovanog kriminala (smenjen marta ove godine), u januaru ubeđivao javnost da Crna Gora nema razloga da strahuje od dolaska i prisustva Belivuka i Miljkovića. Uveravao je Lazović da Nevolja i Mesar nisu neprijatelji Crne Gore, da ih inspektori sektora kojim je rukovodio drže na oku 24 sata i da će ih sprečiti u svakom pokušaju sprovođenja kriminalnih aktivnosti.

Ispostavlja se sada, međutim, da su Belivuk i njegova ekipa usred Crne Gore činili zločine. Na to ukazuje i potez Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Crne Gore, koje je podnelo krivične prijave protiv Belivuka, Miljkovića i još dve osobe zbog više ubistava.

– Ništa od toga ne bi bilo moguće bez amina Đukanovića. Postoje indicije da je Velju Nevolju i Mesara primio baš Đukanović i da su imali (ne) posredne kontakte i januara ove godine, kada su se provodili po Crnoj Gori i išli na krsnu slavu kod Zvicera u Kotor – priča upućeni izvor Srpskog telegrafa iz Podgorice.

Spasić: Đukanovićev amin je siguran

Božidar Spasić, bivši operativac DB, nema sumnju da je Đukanović neposredno ili posredno gostio Belivuka i pripadnike njegovog mafijaškog klana i po Crnoj Gori.

– Hapšenjem i podizanjem optužnice protiv Belivukovog klana u Srbiji uzdrmane su političke i policijske strukture u Crnoj Gori. Nesporno postoji tesna veza Belivukovog i kavačkog klana, koji je bio favorit crnogorske vlasti, ili njenog dela pod palicom Đukanovića. Ne postoji mogućnost da su „kavčani“ i njihovi partneri iz Belivukovog klana delovali, a da o tome nisu znali delovi tamošnje obaveštajne službe. Ne bi se Lazović tako ponašao niti bi Belivuku bila ukinuta zabrana ulaska u Crnu Goru da nije imao amin od šefa Mila – objašnjava za Srpski telegraf Spasić.

I predsednik crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić praktično je upro prst u Đukanovića, reagujući na podnošenje krivičnih prijava protiv Belivuka i Miljkovića. Nije jedini. I ostali politički faktori, naročito iz Demokratskog fronta (DF), zahtevaju od premijera Zdravka Krivokapića da reaguje i konačno upotrebi mehanizme za ispitivanje Đukanovićeve uloge u organizovanom kriminalu.

– Danas iz SDT saznajemo da se osnovano sumnja da su oni mesecima pre toga, upravo usred Crne Gore, realizovali gnusne zločine, nalik onima koje su, kako čujemo od nadležnih u Srbiji, činili u Ritopeku. Ko je ugostio monstruoznu grupu u Crnoj Gori? S kim su se družili i sretali i ko ih je skinuo s liste osoba kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru – pitao je Bečić, podsećajući na Lazovićeva ubeđivanja da su Belivuk i Miljković bezopasni.

Činjenice

– Belivuk, Miljković i još oko 20 njihovih mafijaša uhapšeni su u Srbiji 4. februara

– to je bilo samo nekoliko dana nakon što su se njih dvojica vratila iz Kotora, gde su bili u poseti Zviceru

– Belivuk i njegovi mafijaši terete se da su pod okriljem Partizanove navijačke grupe „Principi“, a pod direktnom komandom „kavačkog klana“, ubijali, reketirali i preprodavali ogromne količine droge u Srbiji i regionu

Milan Knežević, jedan od lidera DF i predsednik odbora za bezbednost i odbranu u crnogorskoj skupštini, u razgovoru za Srpski telegraf kaže da je uveren da se bez znanja Đukanovića tako nešto se ne bi moglo dogoditi.

– Kako je moguće da Belivuk i njegova grupa u Crnoj Gori imaju svoj Ritopek ako ih sve vreme prate Zoran Lazović i njegov policijski tim? Ili ih nisu dobro pratili ili su radili zajedno. Nemam dilemu da je neko iz starog menadžmenta Uprave policije, a uz puno znanje i Đukanovića i Duška Markovića, skinuo zabranu ulaska Veljku Beliviku u januaru 2021. da bi mu omogućio potpuno logističko povezivanje sa „kavačkim klanom“ i planiranje zločina i u Crnoj Gori i u Srbiji – priča Knežević.

Ako je specijalni policijski tim Zorana Lazovića sve vreme pratio i „kavački klan“ i klan Velje Belivuka u Crnoj Gori, onda se, navodi Knežević, postavlja pitanje zašto nisu sprečili te zločine.

– I kako je moguće da, iako su ti klanovi bili pod operativnim merama praćenja, izvrše takva gnusna zlodela, a da tek nakon što je došlo do intenzivne akcije i srpskog tužilaštva i srpske policije naše crnogorsko tužilaštvo pod pritiskom javnosti počinje da podiže optužnice, ali namerno izbegava ulogu Zorana Lazovića i njegovog specijalnog policijskog tima. Uveren sam da se bez znanja Đukanovića tako nešto ne bi moglo dogoditi. Prava je prilika i da se Veće za nacionalnu bezbednost, kojom predsedava Krivokapić, sastane i da dobijemo adekvatne odgovore. A ja ću, svakako, kao predsednik skupštinskog odbora za bezbednost i odbranu, veoma brzo inicirati sličnu sednicu.

Imajući sve to u vidu, Knežević podseća da je tražio i istragu operativnih saznanja da je Petar Lazović, inače sin Zorana Lazovića, a pripadnik Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB), redovno održavao kontakte sa Zvicerom.

Misteriozni let službenim avionom u Pariz

Milan Knežević, jedan od lidera DF i predsednik crnogorskog odbora za bezbednost i odbranu, zatražio je od premijera Zdravka Krivokapića da otkrije informacije o tajnom letu predsednika Mila Đukanovića za Pariz u januaru ove godine, koji je koštao oko 20.000 evra.

Đukanović je u Pariz leteo službenim avionom države Crne Gore, a do dan-danas nije otkriveno koja je bila svrha njegovog puta, s kim se tamo video i koliko se zadržao u Parizu pre nego što je odatle odleteo za Majami. U Crnoj Gori se čak spekuliše da nije nemoguće da to putovanje ima nekakve, bar posredne, veze sa „kavčanima“, pre svega, Radojem Zvicerom, ali možda i Belivukom i Miljkovićem.

UDARNA VEST.rs (Republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare