TALIBANI UŠLI U KABUL! Zaposeli predgrađa avganistanske prestonice!

Pripadnici pokreta Taliban započeli su ofanzivu na Kabul, nakon što su opkolili glavni grad Avganistana, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje.

Militanti su preuzeli kontrolu nad Univerzitetom Kabul, koji se nalazi na zapadu prestonice Avganistana, saopštio je lokalni izvor za Sputnjik.

Prema rečima, teroristi su čak podigli svoje zastave na jednom od gradskih područja nedaleko od univerziteta.

Televizija „Al Arabija“ javila je da su talibani saopštili da će svima koji to žele obezbediti mogućnost da napuste Kabul.

Sa svoje strane, administracija avganistanskog predsednika saopštila je na Tviteru da je „situacija u gradu pod kontrolom i nema napada na grad“.

Agencija AP ranije je javila da talibani kontrolišu sve granične prelaze u zemlji.

Poslednjih meseci u zemlji je eskalirao sukob između vladinih snaga i talibana. Pogoršanje situacije počelo je nakon povlačenja američkih trupa iz Avganistana, što je rusko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo priznanjem neuspeha misije.

Talibani su prethodnih dana napravili značajne pomake, osvojivši dva velika grada, Herat i Kandahar, i kontrolišu 23 od 34 avganistanske pokrajine, ostavivši vladu sa provincijama na centru i istoku, kao i u Kabulu.

UDARNA VEST.rs (Informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare