ZAŠTO JE MEĐU ZARAŽENIM PACIJENTIMA U BOLNICAMA 80 ODSTO MUŠKARACA: Tri su osnovna razloga

Četvrti talas koronavirusa u Srbiji se zahuktava i u bolnicama je sve više ljudi sa teškom kliničkom slikom, izjavio je državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.

Najčešće je reč o nevakcinisanim osobama koje se vraćaju s letovanja ili su bili na većim okupljanjima poput svadbi ili noćnog provoda. Kako je pojasnio, čak 80 odsto hospitalizovanih su muškarci, a zajedničko im je to što su nevakcinisani.

U razgovoru za „Blic“ anesteziolog dr Aleksandar Nikolić objašnjava da su žene biološki snažnije od muškaraca, pre svega zbog hormona, mada postoje još dva bitna razloga – rizičniji obrazac ponašanja i životni stil muškaraca, kao i manji procenat vakcinacije, što takođe igra veliku ulogu. Ovo svakako može biti jedan od razloga zašto muškarci završavaju u bolnicama.

– Žene, na primer, uopšteno, redovnije idu kod lekara, manje puše i više se pridržavaju higijenskih mera, a i podaci Instituta Batut pokazuju i da je vakcinisano nešto više žena nego muškaraca. Za razliku od njih, muškarci su skloniji rizičnom ponašanju i mišljenja sam da generalno muškarci manje kontrolišu svoje zdravlje, ne idu na vreme kod lekara i onda dozvole da njihovi komorbiditeti ostanu neotkriveni, što samim tim dovodi do pada imunog sistema, a to je ključni faktor za oboljevanje i razvijanje teže kliničke slike kod kovida – objašnjava anesteziolog UKC Niš.

Kako dalje lekar pojašnjava, moguće je da su žene, kada je u pitanju hormonski status, zaštićenije, jer visok nivo testosterona, muškog polnog hormona, povezan je sa rizičnim ponašanjem i slabijom imunom reakcijom, dok estrogen, ženski hormon, ima anti-zapaljenska svojstva i pojačava imune reakcije u telu.

– Kažem opet – možda, jer otkako se prvi put pojavio virus Kovid-19 pokazao se kao nešto više od obične respiratorne bolesti, on može da zahvati kardiovaskularni sistem, bubrege, pa čak i naše čulo mirisa i ukusa, tako da objašnjenje za sve navedeno ostaje misterija kaže naš sagovornik.

Pogoršava se epidemiološka situacija

U poslednje dve-tri nedelje evidentno je da se pogoršava epidemiološka situacija u Srbiji, izjavio je za RTS državni sekretar Mirsad Đerlek.

– Broj pregleda je 8. avgusta bio 680, a juče preko 1.000. Imamo veći broj prijema i moramo biti spremni na ono što nas očekuje. Zahuktava se četvrti talas i pravu snagu ćemo tek osetiti. Oko 80 odsto hospitalizovanih su muškarci, a zajedničko im je to da su nevakcinisani, uglavnom povratnici sa letovanja ili veselja, iz izlazaka – rekao je Đerlek.

Što se vakcinacije tiče, ona polako napreduje i sada smo na 50,4 odsto vakcinisanih građana.

– Bitno je da se to ipak kreće na gore, iako to nije dovoljan broj vakcinisanih i moramo tokom leta da povećamo taj broj. U kovid bolnici u Batajnici već imamo 150 hospitalizovanih, od čega je 90 odsto na kiseoničkoj potpori, a čak 50 odsto su mlađi muškarci mlađi od 35 godina – rekao je Đerlek.

U Kruševcu priliv pacijenata – uglavnom nevakcinisani

U kovid bolnici u Kruševcu trenutno je hospitalizovano 75 pacijenata, a kako je za Tanjug izjavio koordinator bolnice dr Vladan Cvetanović, poslednjih dana je povećan broj prijema pacijenata i to starosne dobi do 30 godina i mlađi.

Dr Cvetanović kaže da kod tih pacijenata dominira srednje teška klinička slika, da se niko od njih ne nalazi na aparatima za mehaničku ventilaciju, ali i da su svi nevakcinisani.

– Mlađi nemaju najtežu kliničku sliku, ali ne znači da neće imati i to ne možemo da znamo. Veliki je porast novoprimljenih, strukture koje su za sada su sa srednjom kliničkom slikom što ne znači da neće neko od njih završiti sa najtežom kliničkom slikom – izjavio je Cvetanović.

Kliničke slike hospitalizovanih, kako kaže lekar, upućuju i na to da se radi o novom soju. Na intenzivnoj nezi nalazi se 10 pacijenata, i radi se o starijim pacijentima, od kojih je nekolicina na mehaničkoj ventilaciji.

Što se tiče broja dnevnih prijema, naveo je dr Cvetanović, to je u konstantnom porastu svaki dan. Konstatno raste broj hospitalizovanih, te porast prijema beleži u poslednje dve nedelje.

– Izgubili smo dosta vremena koje smo mogli da iskoristimo za mnogo bolju i aktivniju imunizaciju. Sada će nam se vratiti veliki broj nevakcinisanih, a zaraženih stanovnika iz zemalja iz okruženja. Moramo da nastavimo sa imunizacijom, ali smo mnogo vremena izgubili – poručio je Cvetanović.


UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare