FILMSKA AKCIJA U CENTRU BEOGRADA: SBPOK sprečio prodaju slike Vlaha Bukovca čija je vrednost 600.000 EVRA!

U temeljnoj akciji koju su juče izveli pripadnici SBPOK i švajcarske policije uhapšen je Slobodan Gajin i još nekoliko osumnjičenih, koji su pokušali da prodaju vrednu sliku „Blagoveštanski sabor“ autora Vlaha Bukovca za 600.00 evra.

Kako su preneli beogradski mediji, policija je juče u Makedonskoj ulici pretresla stanove osumnjičenih za pokušaj preprodaje slike u Švajcarskoj. Pretresanje stanova je samo nastavak velike akcije u Beogradu, gde su uhapšeni i ostali osumnjičeni, dok je pretres nastavljen i u zgradi Politike, piše Srpski telegraf.

Inače, Vlaho Bukovac jedan je od najslavnijih slikara jugoslovenskog regiona, kog su smatrali „tradcionalnim modernistom“. Bio je izuzetno uticajan i harizmatičan slikar i pedagog, kosmopolita. Za njega važe priče da je ostavio značajan trag i stekao veliki društeveni ugled i priznanja. Bio je autor poznate istorijske slike „Blagoveštanski sabor 1861. godine“ (srpski crkveno-narodni sabor u Karlovcima), koju je zagrebački trgovac Petar Nikolić umnožio kao litografiju i prodavao.

Cenjeni slikar Bukovac poznat je i po tome što je lično naslikao portrete Natalije Obrenović, kao i Petra i Aleksandra Karađorđevića. Naslikao je portrete i Aleksandra Obrenovića i kraljicu Dragu. Poreklom iz Cvatata, Bukovac je uvek isticao da je Srbin.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare