KORONA BROJKE RASTU, NOVE MERE SPREMNE: Ako dođemo do 1.000 novozaraženih dnevno na udaru bi prvo mogle da budu svadbe i veselja

Ako broj novoinficiranih na dnevnom nivou dostigne 1.000, prva mera restrikcije koja će biti vraćena na snagu je zabrana masovnih okupljanja, saznaje se od izvora bliskog Kriznom štabu.

– Tu odluku kao i do sada doneće Krizni štab, a preporuku daje njegov medicinski deo. Ako dođemo do 1.000 zaraženih dnevno, prvo će se tražiti smanjenje broja ljudi koji se okupljaju na jednom mestu – navodi izvor blizak Kriznom štabu.

Podsećamo da trenutno vežeće mere dozvoljavaju skupove od 500 ljudi. U Srbiji je, inače, u poslednja 24 sata registrovano 457 novozaraženih od ukupno 6.128 testiranih, a preminule su četiri osobe. Na respiratorima se trenutno nalazi 12 hospitalizovanih.

Kada je reč o festivalima, zasad nema promena. Prema planovima organizatora Sabora trubača u Guči, koji će se održati od 12. do 15. avgusta, na ovogodišnji Dragačevski sabor moći će da uđu samo oni koji imaju potvrdu da su vakcinisani ili potvrdu da su preležali kovid ili negativan PCR test. Za one koji ništa od toga ne budu imali biće omogućeno antigensko testiranje na licu mesta.

Iz opštine Lučani upućuju da će se provera svih putnika namernika, bez obzira na to da li idu na Sabor ili u posetu rodbini, vršiti na prilazima Guči, gde će biti postavljeni punktovi, na kojima će ukupno biti 50 redara. Pored toga, da se ne bi stvarale gužve na ulazu u Guču, provere će za posetioce biti omogućene i u Požegi, Čačku i Ivanjici. Organizatori sabora u Guči ne mogu da predvide koliko će posetioca imati ove godine, ali sudeći da su 2019. imali 300.000, spremni su i za veći dolazak stranaca, koji prolaze dvostruku proveru, pošto im treba ne gativan PCR test da bi ušli u Srbiju.

Povodom predstojećeg Sabora u Guči, član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je da za sve festivale postoje preporuke kako mogu da budu organizovani.

Arsenal fest i Egzit festival bile su prve manifestacije ovakvog tipa organizovane u Srbiji tokom pandemije. Kako su ranije rekli organizatori festivala, nijedna od njih nije dovela do povećanog širenja virusa, što između ostalog pokazuje i činjenica da u Kragujevcu i Novom Sadu, nije došlo do porasta broja zaraženih. Ipak, obe manifestacije održane su u vreme kada je dnevno broj novozaraženih bio manji.

Nezadovoljstvo „Ivent industrije“

Udruženje „Ivent industrija“ Srbije obavestilo je nadležne organe države da „nikakve nove zabrane i ograničenja koja obesmišljavaju naš rad, neće biti prihvaćeni i poštovani“. Iz udruženja kažu da su prvi zatvoreni još 15. marta prošle godine i da su poslednji pušteni u rad tek nakon 460 dana zabrane zbog pandemije. Dodaju da nikakvu kompenzaciju za to nisu dobili iako u firme tog tipa u Evropi „debelo obeštećene“. Ovo udruženje obuhvata ivent centre, salone venčanica, organizaciju i dekoracije, foto i video i iznajmljivanje opreme i sve ono firme koje pružaju usluge tokom svadbi, proslava i drugih događaja…

Testiranje đaka svake nedelje?

Virusolog i članica Kriznog štaba Tanja Jovanović izjavila je juče da je važno da se nastava vrati u realne okvire, zbog čega je, prema njenim rečima, važna vakcinacija đaka od 12 godina pa naviše, koji će morati da rade test svake nedelje ukoliko nisu imunizovani.

– Bila bi velika šteta da i ove godine nastava počne na onlajn platformi. Ukoliko se ne vakcinišu, đaci stariji od 12 godina moraće da bar jednom nedeljno rade testiranje na kovid 19 – rekla je Jovanovićeva.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare