KAKO SU OTKRIVENE JEZIVE FOTOGRAFIJE ZLOČINA Ekipi Velje Nevolje FBI podvalio šifrovanu aplikaciju, mislili su da su sve prikrili, nisu ni slutili da se mesecima vodi FILMSKA TAJNA AKCIJA

Najveći broj jezivih fotografija i snimaka mučenja i ubistava muškaraca iz kriptovanih telefona pripadnika klana Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, u neverovatnoj i gotovo filmskoj tajnoj akciji, srpske službe došle su u saradnji sa agentima FBI. Prerada podataka i pronađenih informacija u telefonima kriminalaca širom Evrope još je u toku, te nije isključeno da će ovakvih dokaza protiv ovog klana biti još.

Kada su u februaru uhapšeni pripadnici najopasnijeg klana u Srbiji zaplenjeni su im kriptovani telefoni sa aplikacijom „Skaj“, koja je do tada bila omiljena, kako među kriminalcima na našim prostorima, tako i među pripadnicima kriminalnih bandi širom sveta, jer obezbeđuje, ili se tako barem mislilo, potpuno zaštićenu komunikaciju i razmenu informacija i multimedijalnog sadržaja.

Prema saznanjima „Blica“, u to vreme srpske službe su već nekoliko meseci sarađivale sa kolegama iz FBI u neverovatnoj akciji čije je kodno ime „Trojanski štit“, a koja je rezultirala hapšenjem više od 800 kriminalaca na različitim krajeva sveta. Stručnjaci su u okviru te akcije uspeli da „upadnu“ u aplikaciju Skaj, nakon čega je došlo i do njenog pada.

Kada se to desilo kriminalci su bili zabrinuti za bezbednost međusobne razmene podataka, koja bi ostala nedostupna policiji, pa su brže-bolje morali da pronađu novi kanal putem kojeg će moći bezbedno da razmenjuju informacije. Tako je FBI strateški podvalio kriminalcima svoju aplikaciju „ANOM“, na koju su oni masovno prešli.

Do tog prelaska došlo je upravo uz pomoć kontakata u podzemlju, jer je predstavljana kao aplikacija koju su kriminalci napravili za svoje potrebe. Vest o njoj brzo se proširila u njihovim krugovima, pa je tako stigla i do srpskih klanova.

Pomoću aplikacije je nesmetano praćena čitava razmena podataka, koja im je omogućila da otkriju sa kim su sve povezani članovi bandi, kakva je organizacija unutar njih, ali i da dođu do brojnih dokaza samih zločina.

Takav je bio slučaj i sa Belivukovim klanom čiji su članovi takođe komunicirali putem nje. Tako su, prema tvrdnjama institucija, srpske službe došle do više desetina fotografija iz njihovih telefona na kojima se vide brutalne scene mučenja žrtava, odsecanja glava, njihovih odsečenih ekstremiteta.

Prema podacima koji su izneti o broju poruka do kojih se došlo pomenutom akcijom, pa i ako je sudeći po fotografijama koje su u dva navrata prikazivane javnosti, moglo bi se naslutiti da je ovo tek početak i da će drugi dokazi tek biti obelodanjeni.

Fotografije koje su prikazane srpskoj javnosti, a na kojima se vide članovi ozloglašenog klana kako muče i ubijaju svoje žrtve, kriminalci su beležili kao dokaz brutalnosti i nadmoći, ali su ih i razmenjivali među sobom.

Prema pisanju beogradskih medija, blizu dve stotine fotografija, kao i audio i video snimci koji svedoče zlodelima čuvani su i u pet telefona zaplenjenih kod ženske osobe, za koju se navodi da je bila u emotivnom odnosu sa Belivukom.

Javnost je tako imala prilike da vidi fotografije Belivuka i Miljkovića na kojima poziraju sa oružjem, ali i one na kojima su unakažena tela žrtava. Stopala ljudi, obezglavljen leš, leđa u koja su zabodeni noževi, izmučene, krvave ljude koji čekaju svoju egzekuciju, ali i lica njihovih nasmejanih egzekutora.

Jedna od takvih fotografija prikazana je u nedelju na televiziji Pink, a na njoj se vide Belivuk i Srđan Lalić, uhapšeni član klana za kog se do pojave ovih dokaza mislio da je zadužen samo za nabavljanje telefona i održavanje aplikacije pomoću koje su komunicirali, a da ubistva nisu bila njegov „posao“, kako sa osmehom na licu poziraju iznad krvave i izmučene žrtve koja je u tom trenutku još uvek bila živa, a koja je ubrzo nakon toga ubijena.

Podsetimo, više od 20 članova ovog svirepog klana, na čelu sa njegovim vođama Belivukom i Miljkovićem, uhapšeno je 4. februara zbog sumnje da su počinili brojne monstuozne zločine i od tada se nalaze nalaze u pritvoru.

Njima se na teret stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Zdravka Radojevića i Gorana Veličkovića Goksija, a prošle nedelje je Tužilaštvo saslušalo članove klana zbog još dva ubistva Lazar Vukićević i Aleksandra Gligorijević Pukija za koje se sumnja da su počinili.

Na prošlonedeljnom saslušanju Miljković je jedini koji je izneo odbranu, dok su se ostali branili ćutanjem. 

Tužilaštvo je, tvrde vlasti, prikupilo brojne materijalne dokaze koji dokazuju zločine za koje su članovu bande osumnjičeni. Prema zakonskoj osnovi, njima je ostalo najviše 15 dana do odluke o podizanju optužnice, inače će se uhapšeni 4. avgusta naći na slobodi.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare