SRBIJA ISPRED SVIH: Region se vojno oprema, ali niko nije ni blizu snažnoj i najbolje naoružanoj srpskoj armiji

Jačanje vojne moći Srbije i dalje ostaje obaveza države, jer se u okruženju, kako je upozorio predsednik Aleksandar Vučić, svi dramatično naoružavaju! Uprkos utrkivanju regionalnih država da nadjačaju Srbiju, znatna i ciljana ulaganja u srpsku vojsku učinila su je neprikosnovenom vojnom silom u regionu, najsnažnijom i najbolje naoružanom armijom u okruženju, ocenjuju bezbednosni stručnjaci za Kurir.

Kako ističu, nabavka „migova“, helikoptera, sistema raketne odbrane „Pancir“, tenkova itd. poslednjih godina Srbiju su učinili respektabilnom vojnom silom u regionu, koju druge države jure da stignu.

Bezbednost i ekonomija

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš kaže da je Vučić izneo tačne podatke o masovnom naoružavanju zemalja u regionu, jer ima i obaveštajne podatke naših službi koje to prate.

– Predsednik Vučić je izneo tačne podatke o masovnom naoružavanju zemalja u regionu jer, pored javno dostupnih informacija, ima i obaveštajne podatke naših službi koje to prate. On je značaj jačanja vojske i odbrambenog sistema Srbije stavio u prvi plan dok je bio ministar odbrane i danas snaga naših oružanih snaga ne može da se poredi sa stanjem pre 2012. Ulaganje u vojsku i njeno naoružavanje je ulaganje i celokupnu bezbednost Srbije a samim tim u jačanje ekonomije. Kapital ne ide tamo gde su nebezbedna, nestabilna i rizična područja – objašnjava Dragaš.

On napominje da danas o snazi naše vojske i njene borbene gotovosti ne govorimo samo mi, nego i svi oni iz regiona, ali i međunarodne organizacije koje se bave analizom i indeksiranjem kapaciteta i snage vojski u svetu.

– Naoružavanje naše vojske nema za cilj napad na neku državu, kao što je predsednik Vučić više puta naglasio, već svrhu odbrane zemlje i kao značajan odvraćajući faktor za one koji bi pomislili da ugroze mir i stabilnost naše zemlje. Srbija je u odnosu na region definitivno najviše uložila u opremanje vojske i danas je vojska Srbije najsnažnija i najbolje naoružana vojska regiona. Što se tiče dramatične trke u naoružanju u regionu danas region „juri“ da stigne Srbiju koja je dostigla izuzetan visok nivo i imala ogromna ulaganja u naoružanje u prethodnih sedam, osam godina – naglašava naš sagovornik.

Veći budžeti

Vojnopolitički analitičar Vlade Radulović ocenjuje za naš list da je primetno da se u našem najbližem okruženju povećavaju izdvajanja za kupovinu naoružanja i vojne opreme.

– To se odnosi kako na zemlje bivše Jugoslavije, tako i na one s kojima se Srbija graniči. Kada posmatramo prostor bivše zajedničke zemlje, ubedljivo najveće vojne budžete imaju Srbija i Hrvatska. S izuzetkom Hrvatske, nijedna zemlja bivše Jugoslavije nije ni blizu Srbiji po vojnoj snazi i izdvajanjima za modernizaciju i nabavku novog oružja i opreme. Kada se gledaju svi kriterijumi, Srbija je ukupno ispred Hrvatske i neuporedivo vojno snažnija od ostalih sa prostora eks-Ju – naglašava naš sagovornik.

Ono što Srbiju izdvaja od ostalih zemalja regiona svakako su nabavke u poslednjih nekoliko godina. Ono što pravi razliku u odnosu na druge iz okruženja su sistem raketne odbrane „Pancir S1“, 14 aviona „mig-29“ i četiri borbena helikoptera Mi-35M, koji su poznati kao leteći tenkovi. Uz to, Srbija za sada jedina u regionu ima borbene bespilotne letilice CH-92A, i to šest, koje je nabavila iz Kine. Doprinos vojnoj snazi Srbije dali su i uvođenje naših složenih borbenih sistema kao što su „Lazar“, veliki „Miloš M16“, mali „Miloš N“, kao i znatno ulaganje u opremu i naoružanje vojnika.

Potvrda snage na globalnoj listi

I Hrvati priznali: Srbi jači od nas

Potvrda da je Srbija najjača vojna sila u regionu je i poslednja lista organizacije Global fajerpauer, prema kojoj je naša država najviše rangirana od svih zemalja bivše Jugoslavije. Od 139 analiziranih država, srpska armija je na globalnom nivou na visokom 61. mestu. BiH se našla na 121. poziciji, Crna Gora na 123, a Severna Makedonija na 133. mestu na svetu. Albanija je 113. na ovoj listi, Slovenija na 88, a Hrvatska na 63. mestu.

Hrvatski mediji su nedavno objavili da je hrvatska vojska nemoćna pred Vojskom Srbije, jer naša armija, prema pisanju 7Dnevno, prolazi kroz „bogate periode nabavke vrhunske opreme“. – Hrvatska nema oružje i opremu kojom može da neutralizuje prednost Srbije. Od vojske se očekuje da zaključa vazdušni prostor, a ne da gradi hotele i hangare – naveo je ovaj list, uz opasku da je reč o „nagoveštaju poremećaja koji tek dolaze u narednim godinama“.


UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare