UDARNA VEST! Danas saslušanje Belivukovog klana! Velja Nevolja pred tužiocem zbog sumnje da stoji iza još dva ubistva

Veljko Belivuk poznatiji kao Velja Nevolja i njegovi saradnici, danas će biti saslušani pred Tužilaštvom za organizovani kriminal povodom proširenja istrage koja se vodi protiv njih, a koja ih sumnjiči za još dva ubistva – Lazara Vukićevića i Aleksandra Gligorijevića Pukija.

Kako saznajemo, oni će u toku jutra iz pritvora biti sprovedeni na saslušanje u Tužilaštvo za organizovani kriminal, gde će imati mogućnost da iznesu svoju odbranu povodom sumnji da su izvršili još dva ubistva koja im se stavljaju na teret.

Ovo saslušanje osumnjičenih biće drugo od početka istrage. Naime, oni su već saslušavani 48 sati nakon hapšenja povodom sumnje da su organizovali kriminalnu grupu koja je izvršavala otmice i ubistva na teritoriji Srbije, te i da su se bavili trgovinom droge. 

Većina njih branila se ćutanjem, dok su neki negirali dela koja im se stavljaju na teret.

JOŠ DVA UBISTVA

Danas, oni će biti ispitivani povodom okolnosti rešenja o proširenju istrage protiv njih od 8. jula ove godine. U pomenutom rešenju protiv ove grupe opisano je na koji način su žrtve namamljene i odvezene u kuću strave u Ulici Livadice u Ritopeku.

Iz dokumenata tužilaštva proizilazi da su Vukićević i Gligorijević likvidirani jer su pripadali suparničkoj ekipi od one koju je predvodio Belivuk i zato što su njeni članovi pratili Belivuka i Miljkovića i navodno planirali njihovo ubistvo.

“Osumnjičeni su 14. oktobra 2020. godine na prevaru, a u dogovoru sa Belivukom i Miljkovićem, namamili Vukićevića da dođe na sastanak sa Nemanjom Đurićem u Radničku ulicu u Beogradu, koji ga je potom odveo do kuće u Ritopeku koju je pripadnicima Belivukove grupe stavio na raspolaganje Vlada Draganić”, navodi se u dokumentu tužilaštva.

MODUS OPERANDI

Pre nego što je Đurić dovezao Vuklićevića do kuće u prigradskom naselju, u nju su, navodno, došli okrivljeni Srđan Lalić, Marko i Miloš Budimir, Vlada Draganić, Dejan Tešić i više za sada nepoznatih osoba kako bi se, kako tvrdi tužilaštvo, spremili za likvidaciju. Kako se navodi u rešenju o proširenju istrage, nakon što su ubili Vukićevića, osumnjičeni su pokušali da unište dokaze tako što su prostoriju brisali hemijskim sredstvima.

Aleksandar Gligorijević Puki, prema tvrdnjama tužilaštva, ubijen je 16. juna prošle godine iz gotovo istih razloga i po istom scenariju. Kako se navodi, Belivuk i Miljković su došli do saznanja da Gligorijević suparničkoj navijačkoj grupi odaje informacije kuda se oni kreću i da planiraju da ih usmrte iz “snajpera”.

“Belivuk i Miljković su tog dana na prevaru namamili Gligorijevića da oko 12 sati dođe na sastanak sa Marko Budimirom u Beton halu. Posle izvesnog vremena Budimir je odvezao Gligorijevića do kuće u Ritopeku u kojoj su već bili Belivuk, Draganić, Nikola Spasojević, Nebojša Janković, Srđan lalić, Miloš Budimir i više nepoznatih osoba. Gligorijević je ubrzo obijen iz bezobzirne osvete. Osumnjičeni su izvršenje krivičnog dela pokušali da prikriju tako što su Gligorijevićevu odeću isekli i stavili u kesu, a zatim upakovali u svoja vozila i odvezli u nepoznatom pravcu. Prostoriju u kojoj je zločin izvršen posuli su različitim hemijskim sredstvima kako bi uništili tragove”, navode iz tužilaštva.

PORODICE ŽRTAVA

Saslušanje ove grupe usledilo je nakon što su u utorak, pred Tužilaštvom za organizovani kriminal, iskaz u tužilaštvu dale porodice pokojnih Lazara Vukićevića, Aleksandra Gligorijevića i još jednog mladića koji se vode kao nestali, kao i sestra „Pink Pantera“ Milana Ljepoje. Svi oni, u utorak su dobili statuš oštećenih i oni će moći da učestvuju u postupku koji se vodi protiv Belivukove grupe. 

Prema rečima Snežane Mitić iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije dodelom statusa oštećenog lica, u konkretnom slučaju članovima porodice žrtava za koje se sumnja da su lišeni života izvršenjem krivičnog dela, isti u postupku istrage, imaju prava predviđena odredbom čl. 50 ZKP-a sa kojima je javni tužilac dužan da ih upozna.

– Između ostalog, imaju prava da ukažu na činjenice i da predlažu dokaze koji su od važnosti za predmet dokazivanja, da razmatraju spise i razgledaju predmete koji služe kao dokaz nakon što budu ispitani kao svedoci, kao i da prisustvuju ispitivanju svedoka i veštaka. Mogu se pridružiti krivičnom gonjenju osumnjičenih lica i istaći imovinskopravni zahtev – navodi naša sagovornica.

Kako objašnjava, po okončanju postupka istrage, ukoliko se sudu podnese optužnica, imaju prava prisustva pripremnom ročištu i glavnom pretresu, kao i učestvovanja u izvođenju dokaza.

Rebić svedok odbrane bivšeg zamenika načelnika SBPOK

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu za danas u podne je zakazano saslušanje direktora policije Vladimira Rebića u okviru istrage koja se vodi protiv bivšeg zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Gorana Papića.

Rebić će biti ispitan u tužilaštvu kao svedok kojeg je predložila Papićeva odbrana.

Papića tužilaštvo sumnjiči za krivično delo zloupotreba službenog položaja, jer je kako sumnja, u aprilu 2020. godine, mimo procedura, urgirao da se Marku Miljkoviću, sada osumnjičenom za organizovanje kriminalne grupe, odmah vrati privremeno zaplenjeni blindirani automobil.

Istog dana vozilo je vraćeno Miljkoviću.

Krajem aprila u istrazi protiv Papića svedočio je i bivši ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović (sada ministar odbrane).

Papić je na saslušanju kod tužioca negirao izvršenje krivičnog dela.

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u martu je hapšenjem Papića započelo sprovođenje dokaznih radnji u skraćenom postupku koji se vodi protiv Papića za krivično delo trgovina uticajem, za koje je zakonom zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Papiću je ukinut pritvor 29. aprila i sada se brani sa slobode.

MUP je ranije saopštio da se Papić sumnjiči da je 15. aprila 2020. godine, koristeći svoj položaj rukovodioca u SBPOK-u, posredovao da se ne izvrši službena radnja koja bi se morala izvršiti, odnosno zahtevao od tadašnjeg rukovodioca Policijske uprave za grad Beograd da se licu koje je sada u pritvoru, odmah vrati blindirano vozilo koje je od njega tada privremeno oduzeto. Istog dana vozilo je vraćeno Miljkoviću.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare