DRŽAVNA POMOĆ I ZA SOLARNE PANELE: Konkurs krajem avgusta, olakšana procedura ugradnje i korišćenja, evo koliko možete da uštedite

Prema poslednjim najavama, Ministarstvo rudarstva i energetike je u sklopu projekta za povećanje energetske efikasnosti stambenih objekata uvelo jednu novinu. Ministarstvo sada planira i da subvencioniše ugradnju solarnih panela, a konkurs za dodeljivanje ovih sredstava biće raspisan uskoro.

Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović je nedavno najavila da će javni poziv za subvencionisanje ugradnje solarnih panela biti krajem avgusta ili početkom septembra.

– Što se tiče solarnih panela, to je prvi put da smo napravili uslov za tako nešto u zakonu. Ono što je važno za solarne panele – smanjili smo procedure postavljanja panela i njihovog vezivanja na mrežu – rekla je nedavno resorna ministarka.

Ona je istakla da će javni poziv za subvencije omogućiti da se smanje troškovi postavljanja samih solarnih panela, jer kako je tom prilikom istakla, koliko god da su cene bile niže u odnosu na pre pet, šest ili sedam godina, potrebna je pomoć ljudima da masovnije krenu u postavljanje ovih panela.

Koji model subvencionisanja će se koristiti?

U zvaničnom odgovoru iz Ministarstva rudarstva i energetike, dodeljivanje subvencija za postavljanje solarnih panela će se odvijati prema istom modelu finansiranja koji se primenjuje za sufinansiranje energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova.

Sprovođenje javnog poziva za sufinansiranje ugradnje solarnih panela najavljeno je za kraj avgusta, ili najkasnije početak septembra 2021. godine.

– Za dodelu sredstava građanima se predviđa mehanizam da se sredstva dodeljuju u saradnji i uz sufinansiranje jedinica lokalne samouprave preko privrednih subjekata. Primenjivaće se istovetan model kao i za finansiranje energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova. Građani će na javni poziv moći da konkurišu uz profakturu izabranih privrednih subjekata, kažu iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Lokalne samouprave obezbediće do 25 odsto podsticaja dok će građani učestvovati sa najmanje 50 odsto sopstvenih sredstava.

Kako napominju iz ministarstva, subvencije za solarne panele će biti dodeljivane samo građanima koji budu koristili koncept kupca-proizvođača.

– Iako je uvođenje ovog koncepta podsticacjna mera sama po sebi, jer omogućava da se investicija vrati u periodu od 8 do 10 godina, a nakon toga proizvodnja električne energije postaje besplatna, Ministarstvo je donelo odluku da podrži prve kupce-proizvođače kako bi ovaj koncept što pre zaživeo, zaključuju iz Ministarstva.

Šta je koncept kupac-proizvođač?

Uredba o kupcu-proizvođaču bi trebalo da se donese uskoro, prema najavama iz ministarstva, krajem jula.

Kupac-proizvođač će prema tvrdnjama ministarstva, sklapati ugovor sa snabdevačem, koji se bavi prodajom električne energije, a u slučaju da se nalazi u kategoriji domaćinstvo, sa snabdevačem će se skalapati ugovor o potpunom snabdevanju sa neto merenjem.

Neto merenje je proces u okviru kog kupac-proizvođač, kao vlasnik postrojenja, proizvodi energiju za svoje potrebe. Višak proizvedene energije se isporučuje u distributivnu mrežu, a u slučaju da nije proizveo dovoljno on energiju povlači iz mreže.

Električna energija koja je isporučena u mrežu u toku jednog meseca može da se koristi u toku narednog obračunskog perioda. Tehničke uslove za obračunsko merenje i merno mesto je dužan da obezbedi operator distributivne mreže.

Prednost sistema kupac-proizvođač je ta da nema ulaganja sredstava za skladištenje energije, prilika za ostvarivanje dodatnih prihoda, odnosno smanjivanje troškova za energiju, aktivno učestvovanje na tržištu električne energije, ali i doprinos očuvanju životne sredine i smanjenja gubitaka na mreži.

Olakšana procedura ugradnje i korišćenja panela

Prema Zakonu o korišćenju obnovljivih izvora energije procedura ugradnje i korišćenja panela je olakšana i zahteva svega 4. koraka: prikupljanje tehničke dokumentacije, rešenje o odobrenju izvođenja radova, ugradnja panela, zaključivanje ugovora sa operatorom.

Sa dva solarna panela se uštedi 15 odsto mesečne potrošnje

Sa dva solarna panela ugrađena na jednom domu, porodica može da uštedi čak 15 odsto mesečne potrošnje struje. Sa povećanjem broja panela, povećava se i procenat uštede na računu za struju.

Prosečno domaćinstvo troši oko 600 kilovat časova na mesečnom nivou. Sa dva kilovata solarni paneli mogu da proizvode od 200 do 250 kilovat časova, te bi za toliko mogli da smanje utrošnju električne energije koju preuzimaju iz mreže.

– Taj sistem za dva kilovata je sistem bez baterija, koštao bi oko 3.000 evra. Ipak, ne mora to da bude najmanja investicija, moguće je recimo ugraditi i solarni panel od jednog kilovata, što bi bilo oko 1.600 evra, istakao je tom prilikom naš sagovornik.

Investicija može da se otplati za sedam, osam godina i to direktno kroz uštede, što je na neki način povpoljnije od čuvanja novca u banci.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare