ALEKSANDAR VUČIĆ UGOSTIO VIKTORA ORBANA : Brza pruga do Budimpešte gotova za 4 godine EU MORA HITNO DA SHVATI DA JE SRBIJA KLJUČNA ZEMLJA REGIONA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom mađarske vlade Viktorom Orbanom koji je došao u radnu poseti Srbiji.

Vučić i Orban najpre su imali razgovore tet-a-tet, a nakon toga je usledio plenarni sastanak delegacija dveju zemalja.

Vučić je nakon sastanka delegacija uručio Orden srpske zastave prvog stepena mađarskom ministru spoljnih poslova i spoljne trgovine Peteru Sijartu.

– Odlikovanje bih morao da podelim sa minimum dva vaša ministra Nikolom Selakovićem i Jadrankom Joksimović koji se bore za članstvo Srbije u EU – naglasio je Sijarto.

Vučić je na početku obraćanja rekao da je Sijarto uvek nedvosmisleno iskazivao da Srbija mora da se pridruži EU.

– Zahvalni smo na tome i njemu i premijeru Orbanu – rekao je Vučić.

Predsednik je zatim ukazao na rezultate Srbije i Mađarske.

– Mađarska je danas peti ekonomski partner Srbije. Za nekoliko godina uspeli smo da dramatično uvećamo trgovinsku razmenu dve zemlje. Došli smo do skora dve milijarde evra trgovinske razmene, a tokom prvih pet meseci imamo rast od 23 odsto. Imamo sve više kompanija koje izvoze u Mađarsku – naveo je Vučić.

Kompanije iz Mađarske su prema njegovim rečima napravile 16 velikih investicija u Srbiji, a tri se nalaze na teritoriji Vojvodine.

– Mađarska vlada je uticala na to da imamo odlične odnose sa Mađarima u Vojvodini. Danas gotovo da ne postoje problemi na nacionalnoj osnovi – rekao je Vučić i posebno se zahvalio lideru SVM Ištvanu Pastoru.

Ukazao je i da Orbana građani Srbije doživljavaju kao stabilizujući faktor.

– To ćemo uvek da poštujemo. Želim da vam se zahvalim na podršci Srbiji na putu ka EU. Malo ko to čini i malo ko je spreman da trpi kritike zbog toga kao vi. Možete uvek da računate na naše prijateljstvo – naglasio je predsednik Srbije i ukazao na veliki značaj izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta i pruge Subotica – Segedin.

Vučić je naglasio da je Orban lično predložio da Mađarska ubuduće plaća Srbiji tranzit gasa i da nam je stavio na raspolaganje mađarska skladišta.

– Uvek ste dobrodošli. Voleli bismo da imamo češće sastanke jer smo uvek od toga imali koristi – kaže Vučić i naglasio da će Mađari uložiti novac u fabriku za preradu voća u Arilju i da grade dve fabrike u Vojvodini.

Orban je naglasio da su na sastanku razmotrena važna pitanja.

– Treba da smo korektni jedni prema drugima jer istorijski vetrovi mogu da se okrenu. Pitanje gasa kao kap u moru pokazuje suštinu toga. Prvi put sam bio u Srbiji 1990. godine i znam šta se događalo poslednjih 30 godina, a brojke Srbije ne lažu. Svako može videti da se iza brojki krije priča o uspehu. Srbija je recimo bila na 4. mestu po platama, a sada je na prvom – rekao je mađarski premijer.

Orban je naglasio da EU mora da shvati da je Srbija ključna država u regionu.

– Više je potrebna Srbija EU nego obrnuto. Ključ stabilnosti regiona je Srbija. Brojke to jasno pokazuju. Bez snage Srbije i Zapadnog Balkana ni Mađarska neće biti sigurna – naglasio je Orban.

Mađarski premijer je naglasio da je Srbija šampion Evrope u borbi protiv pandemije kovida i naglasio da je na sastanku dogovoreno uzajamno priznanje sertifikata o vakcinaciji.

– Saradnja zadravstvenih vlasti biće nastavljena – rekao je Orban.

Vučić je naglasio da ne razume zašto veliki broj građana Srbije ne želi da se vakciniše.

– Mnogo se plašim kraja leta, a ne jeseni, plašim se zbog ekonomije, ne možemo više da prekidamo život – naglasio je predsednik.

Predsednik Srbije je rekao da će za Sretenje pozvati Orbana da se zajedno provozaju novom prugom od Beograda do Novog Sada.

– Mogli bismo za tri godine da otvorimo prugu od Beograda do Subotice odnosno za četiri godine bismo mogli da za dva sata i 40 minuta stignemo do Budimpešte – rekao je Vučić i naglasio da mađarskog premijera vodi na ručak na Dunavu gde će nastaviti razgovore.

Orbana i Sijarta, podsetimo, jutros su na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekali ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i ambasador Mađarske Atila Pinter.

Premijer Orban došao je u posetu Srbiji nedugo nakon što je predstavio svoj predlog reforme EU u sedam tačaka, a koji sadrži i to da bi Srbija trebalo odmah da bude primljena u članstvo.

Vučić i Orban su se od maja do avgusta prošle godine sastali osam puta.

UDARNA VEST.rs (Kurir/Instagram buducnostsrbijeav)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare