PREDSEDNIK VUČIĆ POSETIO BOLNICU SVETI SAVA: Zahvalnost medicinarima, verujem da ćemo ih pre kraja godine obradovati povećanjem plata. „Plašim se da ćemo pre jeseni imati pogoršanje situacije sa koronom“

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas, prilikom obilaska nove angiosale, sa savremenim angiografskim uređajem u bolnici „Sveti Sava“, da će se nastaviti sa opremanjem klinika i dodao da veruje da će do kraja godine uslediti novo povećanje plata za zdravstvene radnike.

Spasavanje života biće obavljano otvaranjem krvnog suda putem katetera, a planirano je da broj intervencija raste, i da se dnevno spasi barem tri života u zemlji i smanji invalidnost.

Pogoršanje situacije s koronom pre jeseni

– Plašim se da ćemo pre jeseni imati pogoršanje situacije s koronom. Čim nam rastu brojevi to je loše. Zato gradimo bolnicu i u Novom Sadu, imamo lekove. Nemamo problem ni sa mašinama, ni sa ljudskim, ni sa bolničkim kapacitetima. Za nekoliko dana otvaramo i Dom zdravlja u Borči – rekao je predsednik u bolnici Sveti Sava i dodao da gradimo najsavremenije bolnice.

O poseti Veslija Klarka Prištini

Upitan za dolazak Veslija Klarka na Kosovu rekao je da ne želi to da komentariše.

– Oni tamo imaju faktičku vlast na terenu, šikaniraju Srbe svakog dana, ali ako želite da kažete da će da stvore silnu vojsku koja bi mogla da ugroziti Srbiju, postoje precizne matematičke računice, nemam straha – objasnio je on.

Osim ljudskih resursa, dodaje, nemaju baš ništa.

– Nemam strah po tom pitanju, ali me brine, jer bilo kakav problem da se dogodi to će biti problem za nas jer, najbrže napredujemo i problem bi uticao na investitore. Više od 60 odsto direktnih stranih investicija završava u centralnoj Srbiji – podsetio je on dodajući da je to ključno za nas.

Na pitanje da prokomentariše poruku izaslanika SAD za Balkan Metjua Palmera da ZSO mora da se primeni, rekao je da je zahvalan Palmeru i američkoj ambasadi koji govore o neophodnosti primene ZSO.

– Međutim nisam siguran da će to neko želeti da čuje u Prištini. Naprotiv gotovo to nikoga tamo ne zanima – zaključio je Vučić.

O rezoluciji o Srebrenici

Povodom najave usvajanja rezolucije o Srebrenici u kosovskoj skupštini, Vučić je rekao da je upozoravao na to, i naglasio da jedino iznenađenje to da je Podgorica u tome bila „revnosija“ i brža od Prištine. Podsetio je da je, kada je crnogorski parlament usvojio rezoluciju o Srebrenici, upozorio da će krenuti poplava istih rezolucija u svim parlamentima u okruženju, da će svi želeti jasno da se izjasne i izraze da su Srbi počinili genocid i pokažu svoje orpedeljenje tobože za dobrosusedske odnose, ali time pre svega zadaju Srbiji udarac.

-Iznenađujuće je da je Podgorica u tome bila revnosija i brža od Prištine – naglasio je on.

Te rezolucije, kaže, će se nastaviti, ali je izrazio uverenje da će negde moći da se izbegne zbog dobrih odnosa. Kazao je i da u Srbiji ima mnogo njih koji bi hteli da je Beograd pretekao Podgoricu, ali, dodaje, srećom, nisu na vlasti.

Povećanje plata u zdravstvu pre kraja godine

– Čestitam na dobijenoj mašini vrednoj skoro milion i 200 hiljada evra, ponosan sam na to što smo uspeli da nabavimo tako vrednu mašinu i napravimo angio salu, to pomaže ljudima. Nova angio sala, pomoći će ljudima, lekarima koji su se do sada mučili, nisu mogli najbolje da vide (bez savremenih uređaja), ali i pacijentima koji neretko ne prežive, ili su završavali sa invaliditetom, ovo će smanjiti neželjene posledice. A, smanjiće se i troškovi lečenja, jer će pacijenti brže ići kući, umesto da ostaju tri ili šest meseci. Mi nastavljamo s opremanjem bolnica, a ovu mašinu nema niko na prostoru bivše Jugoslavije, postoji u Beču i Istanbulu i nigde više. Ovo je „rols-rojs“ među mašinama. Želim vam da dobijete i nove mašine, taj magnet 3 Tesla, i moramo pre kraja godine, i verujem da ćemo, uspeti da ga nabavimo. Srećan sam zbog činjenice koliko ulažemo u zdravstvo Srbije. Ogromna zahvalnost našem medicinskom osoblju na trudu i radu i verujem da ćemo ih pre kraja godine obradovati povećanjem plata – rekao je Vučić.

Angio sala značiće za građane cele Srbije

Kako je rukovodstvo bolnice prenelo predsedniku, angio sala značiće za građane cele Srbije, jer će, recimo, biti moguće da pacijent iz Čačka za sat vremena stigne do Beograda, a sala će za to vreme biti pripremljena.

– Koliko sam razumeo, mašina pomaže da lakše možemo da uštedimo i na ležajevima, da pomognemo da se izbegne invaliditet, dobijamo na brzini i kvalitetu slike, i moguće je pomoći većem broju pacijenata – rekao je Vučić.

On je istakao da je vačno čuvanje života ljudi i briga o tome da ne prođu sa invaliditetom, ali je, dodaje, važno i smanjenje troškova lečenja.

Predsednik je upitao i šta je to što našoj bolnici nedostaje, a što imaju Istanbul ili Beč, i dobio odgovor da bi, iako poseduju gotovo sve aparate, trebalo da imaju i magnet 3 Tesla, jer je, kako su mu pojasnili lekari, to aparat posebne jačine, sa dobrom vizuelizacijom.

Takođe, iz bolnice su ukazali da su za intenzivnu negu potrebni araprati koji snimaju moždanu aktivnost, mobilni skeneri, ističući da „Sveti Sava“ ima jaku neurološku ekipu i da su do sada već dobili neke od najboljih aparata.

Lekari su se zahvalili što imaju mogućnost da rade na savremenoj opremi.

– Ja sam zahvalan vama, što imamo ljude koji rade, koji se raduju da rade na najsavremenijim aparatima – poručio im je Vučić.

Vučić je dodao da će se pokušati da se obezbedi garaža, jer nema smisa da 12.000 kvadrata funkcioniše bez garaže.

Novu salu, koja će omogućiti da pacijentima iz Beograda i okruženja budu obavljene hitne intervencije – trombektomije kojom se spasava život, obišao je predsednik Aleksandar Vučić, a sa njim i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare