JOVIČIĆ IZ ZATVORA POSLAO PORUKU MINISTRU: Spreman da otkrije IME FUNKCIONERA kom je nosio pare!

Aleksandar Jovičić rešen je da otkrije ime ministara iz SNS po čijem nalogu je uzimao i kom je nosio novac. Funkcioner SNS koji se uhapšen početkom juna zbog sumnje da je zloupotrebom položaja protivpravno prisvojio 28,8 miliona dinara podneo je juče ostavku na mesto predsednika beogradske opštine Palilula, u kojoj je, pored ostalog, napisao da je verovao ljudima koji mu nisu mislili dobro. Naveo je i da će, pored imena, otkriti sve detalje kada za to dođe vreme. Priznao je i da se kaje što je izneverio poverenje stranke koja ga je postavila na funkciju, ali i predsednika SNS i Srbije Aleksandra Vučića.

Stručnjaci sagovornici Srpskog telegrafa koji su analizirali tekst Jovičićeve ostavke saglasni su da će tokom suđenja početi da se odmotava klupko i da će se saznati imena viskorangiranih funkcionera po čijem nalogu je Jovičić radio.

OPROBANA TAKTIKA

Bivši operativac DB Božidar Spasić mišljenja je da Jovičić koristi već viđenu taktiku.

– Postalo je sasvim uobičajeno da, kada dođe do hapšenja političara, oni se brane da nisu bili sami i da prete da će tek otvoriti karte. Uvek govore da su zavedeni, da su imali poverenja, pa se postavlja pitanje, ako je Jovičić to godinama radio, a njega policija prati već dve godine, kako može da tvrdi da je bio zaveden. Ne, vi ste potpuno svesni, pristali ste na takvu operaciju – ističe Spasić.

KLJUČNE JOVIČIĆEVE PORUKE
1. verovao sam u pogrešne ljude, koji mi nisu mislili dobro
2. o njima ću govoriti kad dođe vreme, neka im služi na čast šta su učinili
3. spreman sam da prihvatim svaku kaznu
4. priznao da je izneverio politiku SNS i poverenje Aleksandra Vučića

Prema rečima sagovornika Srpskog telegrafa, Jovičić istovremeno pokušava da umanji sopstvenu krivicu.

– Činjenica je da to nije radio sam, budući da je u pitanju veliki novac. To je mogao da radi po nalogu samo nekoga ko je iznad njega, te će, verovatno, pomenuti imena ministra, državnih sekretara i visokih zvaničnika, što iz partije kojoj pripada, što sa republičkog nivoa. Istovremeno, ovakva poruka može se tumačiti i kao pokušaj taktiziranja i onog što smo i ranije viđali da se funkcioneri koji su osumnjičeni vade i prebacuju odgovornost na stranačke kolege – zaključuje Spasić.

Advokat i savetnik ministra policije Svetozar Vujačić uveren je da će Jovičić tokom suđenja otkriti detalje krimi-hobotnice:

– Ono što je sigurno, on nije uhapšen bez osnova i opravdane sumnje.

Vujačić je uveren da će Jovičić bez zadrške govoriti o ljudima koji su na važnim funkcijama.

– Ne mogu da nagađam kome je to verovao i o kome će pričati, ali budući da su s njim u startu uhapšeni saradnici, ali oni nižeg ranga, moguće je de će sada pričati i o onima višeg ranga – naglasio je advokat Vujačić.

KEŠ ZA ČLANA VLADE

Pisalo se o šemi po kojoj je Jovičić radio i kako je novac koji je uzimao od mutnih poslova vezanih za legalizaciju objekata na trasi kojom treba da prođe metro. Keš koji je uzimao prosleđivao je jednom ministru, a naši izvori iz istrage detaljno su opisali kako je to funkcionisalo:

– On je u ranijem periodu redovno, sam ili preko posrednika, jednog gradskog funkcionera SNS, nosio pare ministru. Međutim, kad je ministar saznao da je pod prismotrom, sugerisao je Jovičiću da mu neko vreme ne predaje pazar. Jovičić nije imao kud s tolikim parama i držao ih je kod kuće, čekajući trenutak da ih preda svom kriminalnom mentoru i zaštitniku.

U Jovičićevom stanu u trenutku hapšenja pronađeno je 350.000 evra u kešu.

– Znali smo da su neke pare kod njega jer smo bili sigurni da nije bilo isporuka ministru u poslednje vreme, ali da je baš toliko, nismo ni sanjali – rekli su izvori Srpskog telegrafa.

Prema njihovim procenama, na ovaj način aktuelni ministar zgrnuo je najmanje milion evra.

Činjenice
– 3. juna uhapšen Jovičić i njegovih sedam saradnika – šest građevinskih inspektora i načelnik odeljenja za društvene delatnosti- posle saslušanja u tužilaštvu određen pritvor do 30 dana
– osumnjičen da je zloupotrebom položaja i trgovinom protivpravno prisvojio 28,8 miliona dinara
– sumnjiči se da je omogućavao izgradnju objekata bez građevinske dozvole
– sumnjiči se da je razradio šemu za ucenjivanje investitora
– da im daju novac kako im na gradilište ne bi slali inspekciju
– u službene isprave unosili lažne podatke, koji su omogućavali da jednog dana ti objekti mogu da budu uknjiženi
– imao mutne poslove i s kontroverznim crnogorskim biznismenom Miodragom Davidovićem Dakom, kom je omogućio gradnju zgrade u Ruzveltovoj
– kupio avion cesna, čija vrednost može dostići i pola miliona evra
– prema zvaničnoj imovinskoj karti beskućnik, nema nekretnine, a plata je 129.758,19 dinara


UDARNA VEST.rs (Republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare