PREDSEDNIK SRBIJE NA DANU MUP uručio medalje za hrabrost: Policajac mora imati život i platu dostojnu čoveka!

Centralna manifestacija povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije počela je na platou ispred Palate Srbija, a svečanosti prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, direktor BIA Bratislav Gašić, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i predstavnici ostalih ministarstava.

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija na praznik Duhove odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.

U defileu Knez Mihailovom ulicom juče su učestvovali konjanici Policijske brigade, Orkestar policije i pripadnici MUP-a različitih organizacionih jedinica.

Na Kalemegdanu su pripadnici MUP-a prikazali veštine, opremu i vozila koja koriste u radu, a građani su imali priliku da se upoznaju sa preventivnim projektima koje sprovodi Ministarstvo i metodama rada različitih organizacionih jedinica policije.

U okviru obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije, u Beogradu je juče održan taktičko-tehnički zbor na Kalemegdanu, kao i svečani defile Knez Mihailovom ulicom.

Danas je nakon svečanog defilea pripadnika MUP-a intonirana himna Srbije „Bože pravde“.

Predsednik Srbije obavio je počasnu smotru uz pratnju ministra MUP uz taktove koračnice „Pozdrav komandantu“.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin: „Vi koji danas polažete zakletvu, dobro pazite na svaku reč! Čuvajte čast i obraz svakog čoveka pa i onog koji je čast i obraz izgubio. Oružje ćete koristiti samo kada morate, ali poniženje nećete naneti nikome.“

– „Izveli smo ljude da Srbija vidi ko joj čuva stan, ko joj dane čini mirnim. Izveli smo pred vas najmlađe, a dočekaćemo da ih zovemo najboljim.“

Predsednik Vučić uručio je medalje za hrabrost.

Bronzanu medalju za hrabrost primio je vatrogasac Vojkan Pušica iz bataljona Prijepolje koji je rizikovao život koji je spasao troje povređenih koji su se survali u provaliju reke Lim.
Srebrnu medalju primio je Ivan Ristić iz odreda Žandarmerije koji je spasao iz bunara stariju osobu koja je bila u teškom stanju. Zlatnu medalju primio je poručnik policije Nenad Čolić iz Vrnjačke Banje, on je savladao naoružanog napadača koji je pucao na pripadnike MUP.

Na centralnoj manifestaciji svečano je položilo zakletvu 1.337 pripadnika MUP-a koji su primljeni u radni odnos u poslednjih godinu dana.

Nakon polaganja zakletve obratio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić:

– Velika mi je čast što mogu danas ovde da govorim i teško je govoriti posle ministra MUP jer uvek govori nadahnuto. Predsednik sam Srbije i svih njenih građana, ali isto tako nikada neću dozovliti da se odreknemo srpskog naroda samo zato što pripadamo istom rodu. Uvek ću se boriti da pomognemo Srpskom narodu. Srbija mora da brine i o svom rodu, a nema ništa prirodnije, kao što volite decu i porodicu da volite svoju zemlju – rekao je predsednik Vučić.

– Ničiji položaj na bilo kojem mestu u državi ne sme da vas spreči da obavljate zakon, a za vas je zakon jednostavan. Svi koji ga krše, bave se kriminalom, korupcijom moraju da odgovaraju. Tako ćemo imati poverenje građana – naglasio je predsednik Srbije.

Dodao je i da zna da je porodicama teško i da policajac mora da ima život i platu dostojnu čoveka.

– Ponosan sam na vas i veliko hvala za sve što ste učinili za otadžbinu. Građanima poručujem da je policija tu da štiti prava svih građana Srbije. Hvala vam, hvala vašim porodicama, postaraće se država da živite sa manje problema, a molim vas da se predanim radom odužite državi.

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare