Zvanično! U Grčku i sa negativnim antigenskim testom od 21.juna

Počev od 21. juna u 6 sati po lokalnom vremenu, državljani zemalja sa zelene liste EU, u koje spada i Srbija, u Grčku će moći da uđu i uz negativan antigenski test, prenosi Blic. Vest koju su srpski turisti željno iščekivali, sada je zvanična, piše ovaj portal.

Počev od 21. juna u 6h ujutru po lokalnom vremenu, u Grčku je moguće ući i sa negativnim antigenskim testom.

PCR test je najskuplji, košta 9.000 dinara, a antigenski 3.500 dinara.

Na jučerašnjoj konferenciji za štampu, kako prenosi sajt Civilne zaštite Grčke, zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias je izjavio:

– Poboljšanje epidemioloških podataka, u kombinaciji sa tekućim programom vakcinacije, omogućava nam da nastavimo sa ukidanjem restriktivnih mera za ponovno pokretanje drugih aktivnosti.

Takođe je dodao da je jednoglasna odluka Odbora, koji se juče sastao sledeća:

– Što se tiče opštih pravila ulaska u zemlju, da im se dozvoli ulazak sa negativnim brzim (antigenskim) testom iz zemalja sa zelene liste. Maloletna lica, uzrasta do 12 godina da mogu da uđu u zemlju, bez potrebe za testom, ukoliko dolaze iz zemalja koje se nalaze u zelenoj kategoriji.

Kako je na sajtu Vlade Republike Srbije objavljeno 16. juna, države članice Evropske unije (EU) odlučile su da Srbiju vrate na spisak epidemiološki bezbednih zemalja, čiji će građani moći da putuju u EU. Proširena lista bi trebalo da počne zvanično da se primenjuje od danas, navedeno je na sajtu.

Pored novog dokumenta, uz koji je dozvoljen ulazak u Grčku, i dalje ostaju aktuelna ostala dokumenta kao i do sada.

Osobe koje su vakcinisane dostavljaju potvrdu o primljene dve doze vakcine, izdatu od zvaničnih državnih institucija, uz uslov da druga doza cepiva protiv korona virusa bude primljena minimum 14 dana pred polazak. Druga opcija je negativan PCR test ne stariji od 72 sata i treća, potvrda o preležanoj infekciji, stara između 2 i 9 meseci od datuma putovanja. Sada je na sve to dodata i mogućnost prelaska granice uz negativan antigenski test koji je tri puta jeftiniji od PCR testa.

S obzirom na to da je ranije potpisan sporazum između Grčke i Srbije, to su sve vakcine koje su dostupne u našoj zemlji, priznate i prilikom ulaska u Grčku – Fajzer/Bajontek, AstraZeneka, Sinofarm i Sputnjik V.

Takođe, za ulazak u Grčku potrbno je popuniti PLF formular.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare