OTKRIVENO GDE JE ZAVRŠIO KEŠ OD DIVLJE GRADNJE: Jovičić nosio pare ministru, ispod otirača držao 5.000 DOLARA!

Nekad išao sam, a nekad je novac prenosio zajednički poznanik, takođe funkcioner SNS!

U istrazi koja se vodi protiv Aleksandra Jovičića došlo se do saznanja da je predsednik beogradske opštine Palilula i član Predsedništva SNS novac nosio jednom uticajnom ministru. Iako je kod Jovičića pronađeno čak 350.000 evra, to je, izgleda, bio tek jedan deo bogatog kolača stečenog koruptivnim radnjama.

Kako saznaje Srpski telegraf od izvora iz istrage, novac je Jovičić nekad nosio direktno, a nekad preko zajedničkog poznanika i saradnika, takođe funkcionera SNS.

 Imao je nalogodavca, ministra, moćnog mentora. Verovao je da može da radi šta hoće jer ima ko da mu čuva leđa. Sve to će biti ispitano, a istraga obuhvata i mrežu njihovih saradnika. Svi će odgovarati – objašnjava sagovornik našeg lista.

LIČNI INTERESI

Uz to, Jovičić je, kako je juče pisao naš list, pravio mrežu saradnika unutar SNS i otvoreno, uz podršku čoveka moćnijeg od njega unutar stranke, radio protiv lidera naprednjaka i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Bez stida i srama, siguran da je zaštićen kao beli medved, Jovičić je javno iznosio ponude. Prisustvovao sam jednom od tih razgovora. Jovičić je ispred najmanje petoro ljudi izgovorio ovu rečenicu: „Kod Vučića se radi, a kod Nebojše se dele torte.“ Lobiranjem za torte direktno je rušio Vučićev nalog da za Srbiju mora da se radi, da se bori jer samo tako država i narod mogu da idu napred. Za razliku od njega, nekim iz naše stranke nije prioritet Srbija, već lični interesi – ispričao je sagovornik našeg lista.

Jovičić je, podsetimo, osumnjičen da je godinama za novac omogućavao divlju gradnju. Prilikom privođenja u njegovom stanu zatečeno je u kešu čak 350.000 evra. Iako se policiji pravdao da je to dobio kao poklon za svadbu, dečja krštenja i rođendane i čuvao za školovanje dece, malo ko u to može da poveruje.

A da su novčanice skrivane po raznovrsnim štekovima, ali i sejane po stanu i drugim mestima, upućuje i scena viđena prošlog četvrtka, kada je uhapšen Jovičić. Prilikom pretresa njegove kuće jedan od inspektora sapleo se o otirač, ispod kog je bilo 5.000 dolara.

– Bilo je izgleda toliko para da je prelivalo. U Jovičićevom stanu nađeno je 350.000 evra, ali se osnovano sumnja je korupcijom proteklih godina uzeto mnogo više. Jovičić je novac koji je uzimao od legalizacije bespravno izgrađenih objekata nosio jednom bitnom i moćnom funkcioneru. Policija je dve godine radila na ovom slučaju i došla do ozbiljnih dokaza – priča upućeni izvor Srpskog telegrafa.

BAJKE ZA DECU

Upravo zato, kako dodaje, Jovičićev pokušaj pravdanja na saslušanju da taj keš nije stavljao na račune u banci jer su ih dobijali kao poklone za porodična slavlja zvučao je inspektorima „smešno, kao bajka za decu“.

– Naročito što se jedan inspektor tokom pretresa stana, kad je Jovičić uhapšen, bukvalno sapleo o neki otirač i tako našao 5.000 dolara. Pa ko legalne pare za školovanje dece drži ispod otirača? Da nije tragično, bilo bi smešno – navodi naš sagovornik.

Činjenice o muljanjima

– 3. juna uhapšeni Jovičić i njegovih sedam saradnika – šest građevinskih inspektora i načelnik odeljenja za društvene delatnosti

– posle saslušanja u tužilaštvu određen pritvor do 30 dana

– osumnjičen da je zloupotrebom položaja i trgovinom protivpravno prisvojio 28,8 miliona dinara

– sumnjiči se da je omogućavao izgradnju objekata bez građevinske dozvole

– sumnjiči se da je razradio šemu za ucenjivanje investitora – da im daju novac kako im na gradilište ne bi slali inspekciju

– u službene isprave unosili lažne podatke, koji su omogućavali da jednog dana ti objekti mogu da budu uknjiženi

– imao mutne poslove i s kontroverznim crnogorskim biznismenom Miodragom Davidovićem Dakom, kom je omogućio gradnju zgrade u Ruzveltovoj

– kupio avion cesna, čija vrednost može dostići i pola miliona evra

– prema zvaničnoj imovinskoj karti beskućnik, nema nekretnine, a plata je 129.758,19 dinara

Pod lupom i Vojkan Krstić, vlasnik divljih deponija

Posle hapšenja Jovičića pod lupom nadležnih organa je i mreža njegovih saradnika. A Jovičić je, kako je pisao Srpski telegraf, povezan i s vlasnikom kompanije „Elita gradnja“ Vojkanom Krstićem, glavnim akterom afere divljih deponija. Zbog tih deponija protiv Krstića je već podignuta optužnica, a sada će se, očigledno, suočiti s novim optužbama, ovog puta još ozbiljnijim.

Krstić nije želeo da govori o poznanstvu sa Jovičićem i eventualnoj biznis-saradnji.

– Molim vas, nemojte da me uvlačite u te stvari. Mi smo u sporu, sa Srpskim telegrafom sam na sudu. Ne želim da komentarišem ništa. Prijatno – kazao je Krstić pošto je upitan otkad poznaje Jovičića i da li su poslovno povezani i kako.

U aferi „deponije“ Krstić se tereti da je godinama prosipao građevinski otpad na ilegalnim deponijama. Klupko prljave rabote, u kojoj je godišnje obrtao na desetine miliona evra, počelo je da se odmotava pošto je još pre dve godine Srpski telegraf objavio priče nekoliko vlasnika građevinskih firmi koji su ga optužili da ih ucenjuje i traži im da sav otpad sa gradilišta odvoze isključivo na njegove divlje deponije, za šta im naplaćuje od 1.200 do 1.700 dinara po kamionu.

Nicović: On je samo karika

Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policije, siguran je da je Jovičić samo karika u koruptivnom lancu.

– U ovom slučaju velika je sličnost sa delovanjem kriminalnih krugova. Oni ne rade preko računa. Zašto bi bilo koji čovek koji legalno radi i zarađuje držao toliki keš u kući? Dete ne bi mogli da obmanete pričom da je to od svadbe. I nije isključeno da je taj novac tu zatečen jer nije stigao da odnese šefu. To može biti i ministar. Ne bi on to mogao na lokalu da radi bez zaštite nekog iz vrha – naveo je za Srpski telegraf Nicović.

UDARNA VEST.rs (Republika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare