MILIONSKE ŠEME JOVIČIĆ ZAVRŠAVAO UZ POMOĆ TASTA, ŽENE I SVASTIKE

Predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić, koji je uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i nelegalno pribavio 28,8 miliona dinara tako što je ucenjivao investitore da bi dobili dozvole za gradnju na ovoj opštini, u svoje prljave poslove, po svemu sudeći, umešao je i tasta, suprugu i svastiku.

Kako nezvanično prenosi „Blic“ firma „Diva&Eagle co.“, koja se bavi upravo legalizacijom, projektovanjem i dizajnom enterijera pripada uhapšenom Jovičiću, gradonačelniku beogradske opštine Palilula, ali se vodi na njegovog tasta.

U ovoj firmi, preko koje je moguće završiti legalizaciju objekata, rade Jovičićeva supruga, njena sestra i jedna dizajnerka enterijera.

Jovičić se tereti da je izvršio krivično delo trgovina uticajem u saizvršilaštvu sa D. V. (43), odgovornim licem za inspekcijske poslove u Gradskoj opštini Palilula. Takođe, zbog sumnje da su učinili krivično delo zloupotreba službenog položaja uhapšeni su građevinski inspektori M. M. (63), Z. R. (68), Đ. R. (62), Z. P. (62), G. P. (52) i D. L. (57) dok se, pored navedenog, osumnjičeni G. P. i D. L. terete i za krivično delo falsifikovanje službene isprave.

Kako kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, „modus operandi“ Jovičićeve ekipe bio je sledeći: ucenjivali su investitore da im daju novac kako im na gradilište ne bi slali inspekciju, a potom bi sa njima napravili dogovor.

– Od investitora su uzimali novac „za zaštitu“. To znači da ih ucenjivali da im plate kako im ne bi poslali građevinsku inspeciju i da im niko ne bi izdavao naloge o rušenju. Onda su u službene isprave unosili lažne podatke koji su omogućavali da jednog dana ti objekti mogu da budu uknjiženi i legalizovani, što inače ne bi mogli da budu. Za to sve su uzimali materijalnu nadoknadu – otkriva izvor „Blica“.

Sada se istražuje da li su te poslove završavali upravo preko firme koja se vodila na Jovičićevog tasta i da li je u sve bila upletena cela porodica.

Prema nezvaničnim informacijama policija je u Jovičićevoj kući pronašla materijalne dokaze koji potvrđuju sumnje zbog kojih je uhapšen. Pojedini beogradski mediji navode da je u njegovom stanu pronađeno i 350.000 evra u kešu.


Hapšenje predsednika opštine glavna je tema razgovora u beogradskom naselju Borča, koje pripada ovoj opštini, a u kojoj je Jovičić odrastao. Kako meštani pričaju, svi su znali da se s poslovima s gradnjom zgrada u ovom naselju „mulja“, ali malo ko je spreman da priča opširnije o tome. Kažu i da je Jovičić poslednjih godina „živeo na visokoj nozi“ i da je prvo što je uradio, kada je postao predsednik opštine, asfaltirao put do porodične kuće u Borči.

– Znamo ovde u Borči celu porodicu. Njegov pokojni otac bio je izuzetno pošten čovek, bravar. Krpio kraj s krajem, zidao tu kuću, pokušavao da je završi. On jeste digao sprat, ali nije bio sređen, tek kad je Aleksandar došao na poziciju ona je buknula. Prvo što je uradio kad je došao na vlast asfaltirao je svoju ulicu da ima lepo prilaz do kuće, do tad je bila ulica posuta šljunkom – ispričao je za „Blic“ Jovičićev komšija.

Gradnja u naselju Borča poslednjih nekoliko godina je doslovno rečeno „procvetala“. Zgrade niču na svakoj slobodnoj poljani, ruše se kuće i višespratnice rastu jedne pored drugih. Prozor uz prozor, zid uz zid. Zgrada ima toliko da je parkiranje u ovom velikom naselju postalo sve teže i komplikovanije. Na prvi pogled svima je delovalo nelogično da se tako gradi, a da neko za to izdaje dozvole.

– Krajnje je vreme bilo! U Borči nema legalne zgrade, neko iz vrha opštine je morao da ima veze s tim. Evo na primer, dva gradilišta su bila kod moje zgrade u Ulici bratstva i jedinstva, samo jedan dan dođu, ograde ih žutom trakom, stave im zabranu, kad ono sutra eto ih opet majstori tu, radi se kao da ništa nije bilo – ispričala je meštanka za „Blic“.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare