PREDSEDNIK SRBIJE SE OBRATIO JAVNOSTI: Vučić počeo izveštajem o eksploziji u Čačku, pa prešao na Palmera, Lajčaka i Kosovo, dotakao se i Jovičića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je počeo obraćanje javnosti danas u 13 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, saopštila je Služba za odnose sa medijima predsednika Srbije.

Obraćanje je počeo izveštajem o posledicama eksplozije u fabrici Sloboda Čačak i kako je predsednik Srbije rekao procenjuje se da je šteta nastala usled požara u namenskoj industriji „Sloboda“ u Čačku od milion do dva miliona evra.

– Važno je da osiguramo sigurnost ljudima koji su zaposleni u Slobodi i ljudima koji žive u okolini. Verujem da će Sloboda nastaviti uspešan rad u budućnosti – rekao je Vučić i dodao

– Očekujem da se od ponedeljka u Čačku sve vraća u prvobitno stanje.

O KiM:

– Razgovori sa Miroslavom Lajčakom i Metju Palmerom su prošli veoma korektno. Ono što je za nas važno je da Srbija se ne zalaže za konflikt već želimo da ih rešavamo. Uvek ćemo biti spremni da razgvaramo o kompromisnim rešenjima ali nikada nećemo razgovarati i poniženju Srbije.

– Za nas je važno, Srbija se ne zalaže za zamrznuti konflikt, ne želimo da ostavljamo našoj deci, tražili smo razumevanje za interese srpskog naroda i sigurnosti našeg naroda na KiM, dijalog će biti nastavljen u kratkom vremenskom dijalogu, Srbija će se odazvati pozivu u Brisel, uvek ćemo biti spremni da razgovaramo. Za nas je važno, želim da istaknem da sam odgovorio na poziv Ivice Dačića ali želim i da odgovorim na pozive predsednika pojedinih vanparlamentarnih stranaka, sve zavisi u kojoj će formi biti, uveren sam da možemo da pronađemo način na koji bi podneo Skupštini ono što se dešava u Briselu. Srbija je u potpunosti spremna za dijalog o nestalim licima – naveo je Vučić i nastavio

– Naša procena je da u Prištini u mrtvačnici postoji nekoliko desetina ubijenih Srba.

– Naša ideja je da Albanci kažu gde postoji koja grobnica, mi smo spremni da zajedno izvršimo iskopavanja, ali isto tražimo i za nas, rekao je predsednik.

– U utorak, 8. juna ćemo imati presudu generalu Mladiću, sami zaključite da li je slučajno sednica Saveta bezbednosti. U 15 sati je izricanje presude, u 21 je sednica Saveta bezbednosti, na kojoj se očekuje kritika Srbije. Ne moram da govorim koliko će to biti teška situacija za srpski narod i Srbiju, što se tiče same sednice, imam još jedan tehnički problem, i Serž Bramerc i Ađijus imaće pravo da se obrate, a za sada meni to nije omogućeno – istakao je Vučić.

O proizvodnji SPUTNJIK V u Beogradu:

– Danas u 17. 30 počinje proizvodnja „Sputnjika V“, prisustvovaćemo virtuelno predsednik Rusije Vladimir Putin i ja. Proizvodnja vakcine Spunjik V protiv korona virusa počinje danas u 17 časova na Institutu Torlak.- potvrdio je predsednik Srbije i dodao da je ponosan to i da će se slično desiti sa kineskim partnerima.

O Rio Tintu, Litijumu i njegovoj potražnji na svetskom tržištu:

– Srbija ne sme da liči na onu Srbiju iz dvehiljaditih godina gde je pljačka bila jedini cilj bavljena politikom. Ja sam danas spremio nekoliko važnih stvari, a tiču se dve važne teme: rudarstva i energetike. Kao predsednik vlade 2014. godine sam bio primoran da predložim fiskalnu konsolidaciju i da donosimo najteže moguće mere, morali smo da smanjujemo plate i penzije, da idemo protiv volje naroda da bismo danas mogli da uživamo u plodovima takvih reformi. Pred nama je drugačiji period, moraćemo više da posvetimo zelenoj agendi. Govoriću o RTB Boru i Rio Tinto.

– Rio Tinto, reč je o sudbini objekta koji je važan za celu Srbiju. U vreme Zorana Đinđića je stiglo, od tada imamo 9 važnih odluka – istakao je on.

Predsednik je pričao o depopulacionom trendu jer Srbija ima negativan prirodni priraštaj.

– U čitavom Podrinju, živi oko 100.000 ljudi. Svi su pobegli za Beograd, Novi Sad. Mi imamo priliku u narednom periodu. Mi smo u skladu sa našim zakonima da sprovedemo referendum šta građani žele na nivou okruga ali narod mora da bude upoznat sa tim. Ovo je ruda jadarit. Jadarit ima 26 minerala, jedan od njih je litijum, 3-4 odsto. Litijum je nešto bez čega se ne može, ali što će za 15 godina da izgubi svoju vrednost. Mi smo u trci sa vremenom. Srbija ima značajne rezerve litijuma. Litijum je neophodan za baterije za električna vozila. Čitavo Podrinje bi procvetalo – rekao je on.

– Litijum je nešto bez čega se ne može u ovom trenutku, ali brzo će izgubiti, za 15 godina vrednost, jer će svetske kompanije naučiti kako da dopunjavaju baterije. Srbija značajno istražene rezerve litijuma. Litijum je neophodan za tzv. baterije za električna vozila, doći će do napretka u pravljenju električnih vozila. Čitava Srbija bi procvetala, govorimo o desetinama milijardi evra. Mi nećemo imati tečan već čvrst otpad. Čvrstim otpadom se lakše kontroliše. Trend elektičnih automobila se ne može zaustaviti – rekao je Vučić.


O RTB Bor

– Danas imamo 5.700 zaposlenih, što je više od 700 novih radnih mesta u Boru. Uskoro prihodi Bora dramatično rastu. Mi od 6. proizvođača bakra u Evropi postajemo 2. do kraja godine, samo je Poljska ispred nas. Borimo se za svako selo – podvukao je Vučić.

– Je l’ mislite da sve treba da ugasimo? Napravili smo novu Srbiju, neuporedivo uspešniju Srbiju. Dali smo zvanične evropske podatke. Mi smo uspešni, ne treba sebe da lažemo, a ne sedećemo, poljubićemo drvo i od toga ćemo da živimo bolje. Nemojte da obmanjujemo narod.

Predsednik je rekao da je Srbija među evropskim zemljama koje imaju najmanju stopu smrtnosti od koronavirusa.

– Gradimo više autoputeva nego Nemačka. Koga nismo pretekli u regionu po prosečnoj plati? Ko je ispred nas? Uskoro se nadam da ćemo preteći i Bugarsku. Ponosan sam što mogu da odgovorim na sve te floskule. Važno je da raspolažemo činjenicama, ako narod kaže da nije za to, poštovaćemo odluku naroda. U Krupanj sam molio investitore da dođu. Nema povratka u nazad, u loše, Srbija će u ekonomiji nastaviti da pobeđuje.

O hapšenju Jovičića

Vučić izjavio je danas da podržava nadležne organe koji se bave borbom protiv korupcije i kriminala i dodao da oni treba da rade svoj posao bez ograničenja.

„Od pravosudja, preko tužilaštva pa do policije, svi treba da rade bez ograničenja. Bez obzira na to da li neko pripada partiji koju vodim, ili nekoj drugoj. Jer Srbija ne sme da liči na period dvehiljaditih godina kada je pljačka bila glavni i jedini cilj bavljenja politikom“, izjavio je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je dodao da nema zaštićenih i da nikoga ne može da spase članska karta vladajuće stranke ili učešće u vlasti, ukoliko je počinio neko krivično delo.

Beogradska policija uhapsila je ranije predsednika opštine Palilula i funkcionera Srpske napredne stranke Aleksandra Jovičića (34), kao i još sedam ljudi, koji su osumnjičeni da su omogućili nelegalne radove u toj beogradskoj opštini.

Pred Srbijom ne stoje laki dani

Pred Srbijom su ne laki dani, poručio je danas predsednik Aaleksandar Vučić i istakao da se nada da ćemo, kako je rekao, imati dovoljno mudrosti i podrške da uradimo dobre stvari za našu zemlju. „Idem u Brisel na razgovore sa Albancima, nadam se da ćemo imati dovoljno mudrosti i podrške da uradimo dobre stvari za našu zemlju“, rekao je Vučić u obraćanju javnosti. Kada, kako je kazao, čuvate mir i stabilnost tu su i dobre i velike stvari za zemlju.

Odmah potom podsetio je na izricanje presude generalu VRS Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom koje je zakazano za utorak 8. jun u 15 sati.

Podneću u Skupštini izveštaj o dijalogu u Briselu

Vučić je rekao i da je spreman da u Skupštini Srbije, pre ili posle nastavka dijaloga u Briselu, podnese izveštaj o KiM. Vučić je rekao u Prededništvu Srbije da je odgovorio na poziv predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i da želi da odgovori i na javno i nejavno upućene pozive pojedinih vanparlamentarnih političkih stranaka koje su tražile da se govori o KiM i da napravi neke zjaedničke principe za budućnost.

„Spreman sam i sve zavisi u kojoj formi će to biti, pošto morate neki akt da podnesete skupštini, ali uveren sam da možemo da pronađemo način na koji bih podneo izveštaj Skupštini o svemu onome što se zbiva u Briselu i da odluče da li to treba da bude pre ili posle nastavka dijaloga u Briselu. To je za nas od velikog značaja“, naveo je Vučić.

Istakao je da je spreman da razgovara sa predstavnicima vanpralementarnih političkih stranaka iz opzicije koje su izrazile interes da čuju stav rukovodstva Srbije i da iskažu i svoje stavove, a do sada nisu insistirale na stranom mešanju u naše unutrašnje stvari.

„Takđe, spreman sam da odgovorim i onim strankama koje su insistirale na stranom mešanju ukoliko takvu zainteresovanost pokažu, ali je oni do sada nisu pokazali“, dodao je Vučić.

Da bude priznat ogroman napredak Srbije na EU putu

Vučić izjavio je danas da je Srbija na evropskom putu mnogo uradila u svim oblastima, a posebno u vladavini prava i izrazio očekivanje da će u narednom periodu, da li u junu ili septembru, taj ogroman napredak Srbije biti priznat od strane zemalja EU. Ne bih to nazvao nagradom, već poštovanjem za ono što je u prethodnom periodu učinjeno, rekao je Vučić u obraćanju građanima.

On je istakao da smo mnogo uradili i za otvaranje naših klastera, od razdvajanja Srbijagasa, do akcizne politike, gde možemo odmah klastere da otvorimo, do velikih ustavnih promena i promena u oblasti vladavine prava, što je i Evropska komisija podržala.

Pitanja novinara

– Što se tiče razgovora sa Palmerom i Lajčakom, bili su korektni, znaju oni o čemu mogu da razgovaraju, šta može, šta ne može. Nemam šta da im zamerim, kakve su njihove želje to je druga stvar. Palmer zastupa ideju da priznamo Kosovo, boriće se za što više istomišljenike. Naše je da se borimo, nije to uvek lako, ne mogu da kažem da sam osećao posebnu nelagodu. Sve ovo što se dešava i što će se dešavati, nikada nije jednostavno ni prijatno, znate da velike sile neće promeniti odluku o priznanju nezavisnosti Kosova – istakao je predsednik.

Ako volja naroda bude da se to ne radi, da ne žele da zarade pare i da mi ne iskoristimo litijum koji su iskoristile razvijene zemlje, to ćemo poštovati, rekao je Vučić.

Predsednik se osvrnuo i na hapšenje predsednika opštine Palilula Aleksandra Jovičića.

– Ne bih da poredim hapšenja onih koji su krivi za nelegalnu gradnju sa hapšenjima onih koji su ubili desetine ljude, sekli ih u mašini za mlevenje mesa. Za mene je važno da mogu da kažem da je razlika između nas i nekih drugih da nema zaštićenih. To je važna poruka za ljude. Video sam napad bivšeg predsednika republike “za to hapšenje mora da odgovara Vučić”, narod traži pravdu, nije narod blesav. Gradi, ali moraš da dobiješ dozvolu – istakao je Vučić.

On je najavio i da će novi aerodrom u Trebinju biti veoma važan.

– Prosečna penzija 2012. godine bila je 196 evra, danas je 251 evro. To je uvećanje oko 31 odsto. Što se vitamina tiče, nisam ih dobio niti ih preuzimam. Samo pogledajte činjnicama u oči. Penzije će sad da rastu brže, vide penzioneri da svaku priliku iskoristimo da pomognemo. Što se tiče uzvikivanja, ja nemam problem ni sa jednom parolom. Dok sam radio i mučio se, njihov argument je “Vučiću pederu”. A što sam to? Zato što nisam dao da njihovi drugovi budu ubijani, samleveni? – upitao je predsednik.

– Mi smo zahvalni grčkim prijateljima što kažu neće priznati nezavisnost Kosova – podvukao je.

Vučić je rekao da je sa Palmerom i Lajčakom razgovarao o srpskim svetinjama na KiM.

– Razgovarali smo o Dečanima pre svega, oni su nekako najugroženiji. Isticali su kako su dvoje od tih sudija bili potplaćeni, govorim vam da su tražili, dovoljan razlog da se suprostave donošenju odluka. Razgovarali smo i o elektro-energetskoj situaciji. Za nas su važni mir i stabilnost i borba za napredak, da verujemo u sebe, svoju državu, u pobednički ritam – istakao je.

– Odbori su se izjašnjavali, na sednici smo imali raspravu, ja sam izašao sa nešto drugačijim stavom, onda su ti ljudi izašli “mi imamo poverenje u tebe”, ne slažemo se sa tvojim mišljenjem, ali nastavi da vodiš stranku.

– Najpoštenije je da se pitaju ljudi koji tamo žive – rekao je Vučić odgovarajući na pitanje o referendumu povodom Rio Tinta.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare