Jovičić šurovao sa bivšim predsednikom opštine i crnogorskim političarem: Dao Bašiću da gradi bez dozvola

Uhapšeni predsednik opštine Palilula i funckioner SNS Aleksandar Jovičić dovodi se u vezu sa nelegalnom gradnjom bivšeg predsednika ove opštine Danila Bašića, ali i sumnjiči da je zloupotrebio službeni položaj i nezakonito pogodovao dajući parcelu jednom crnogorskom političaru i biznismenu.

Jovičić je osumnjičen da je omogućavao posao nelegalnim graditeljima i vršio krivična dela u nekoliko oblasti. Nelegalnim graditeljima inspekcijski organi opštine nisu izdavali rešenja za rušenje, odnosno dozvoljena im je neometana gradnja bez građevinske dozvole; u zapisnicima građevinske inspekcije unošeni su netačni podaci o objektu; sređivana je dokumentacija tako da su objekti, često zgrade sa stanovima na prodaju, dobijale dozvole; objekti su ozakonjivani suprotno zakonu.

Osim počinjenih krivičnih dela i nezakonite dobiti, kada je reč o nameštanju građevinskih poslova dodatni problem je što je reč o zgradama koje su potom namenjene za stanovanje, a da objekat nije prošao sve potrebne provere.

Jedan od “poslova” za koji se osnovano sumnja da je Jovičić zloupotrebio službeni položaj je omogućavanje bivšem predsedniku opštine Danilu Bašiću da gradi. Bivši funckioner bio je suinvestitor na jednoj zgradi, a gradio je, navodno, bez dozvole i potrebne tehničke dokumentacije. Bašić je uhapšen krajem marta, saslušan u Upravi kriminalističke policije, a Tužilaštvo je bilo odredilo zadržavanje. Bašić je nelegalnu gradnju započeo prošlog septembra.

Prema saznanjima, Jovičić je osumnjičen i da je namestio kupovinu opštinske parcele jednom poznatom crnogorskom biznismenu-političaru.

Sumnja se da je Jovičić davao parcele na potezu gde treba da prođe trasa metroa.

– To je direktna šteta i to ne mala za državnu kasu, jer treba da otkupljuje zemlju po većoj ceni nego što bi inače bila. Takođe, cena koju država treba da iskešira raste sa objektom na takvoj zemlji – kaže izvor.

Osim predsednika opštine i funckionera SNS Jovičića, uhapšena su i službena lica opštine koja su radila na inspekcijskim i građevinskim poslovima. Jovičić se tereti za krivično delo trgovina uticajem u saizvršilaštvu sa D. V. (43), odgovornim licem za inspekcijske poslove u Gradskoj opštini Palilula. Zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivično delo zloupotreba službenog položaja uhapšeni su i građevinski inspektori M. M. (1958), Z. R. (1953), Đ. R. (1959), Z. P. (1959), G. P. (1969) i D. L. (1964), dok se osumnjičeni G. P. i D. L. terete i za krivično delo falsifikovanje službene isprave.

Kod Jovičića u kući pronađeno je 350.000 evra. Policija je saopštila da se osnovano sumnja da je on nezakonito prihodovao 28,8 miliona dinara od investitora kojima je omogućio nelegalnu gradnju od jula 2016. do novembra 2018. godine.

UDARNA VEST.rs (Objektiv)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare